Inom ett år ska förändringarna vara klara, rapporterar Wall Street Journal.

Sökmotorns traditionella söksystem, som baseras på nyckelord, ska finnas kvar. Ändringen sker istället genom att semantisk teknik läggs till. Med den ska sökmotorn förstå ett ords verkliga innebörd, och kunna skilja mellan ord med dubbel innebörd. Till exempel ordet “jaguar” som både kan syfta på ett djur och ett bilmärke.

Säg att någon, någonstans, vill få reda på fakta om regnskogen Amazonas. En Googlesökning i dag kan ge resultat där regnskogen bara nämns i förbifarten, eller där ordet används i en helt annan mening. I dag är till exempel det tredje resultatet på sökningen “Amazonas” en bröstcancerförenings hemsida. Efter förnyelsen kommer Google istället att visa resultat med relevanta attribut så som läget, storleken och djurlivet.

Kort och gott ska sökmotorn förstå ord mer som människor gör, har en av Googles chefer förklarat. Även mer komplexa meningar ska den förstå. En sökning på frågan “Vem uppfann telefonen?” kanske Google helt enkelt kommer svara på direkt, utan några länkade hemsidor i en blå lista.

Genom dessa ändringar hoppas Google att fler kommer stanna på hemsidan under längre tid, skriver Wall Street Journal. På så sätt kan de vinna över några av alla de som tillbringar mer och mer av sin tid på sociala nätverk, som Facebook eller Twitter, till sin sida.