Sedan år 2000 har Tobii har utvecklat sin teknik, som med hjälp av kameror tillåter användaren att styra datorn med ögonen. Hittills har kunderna främst funnits inom reklamvärlden och sjukvården, där rörelsehindrade personer använder tekniken som hjälpmedel.

Men det är ingen hemlighet att ambitionen redan sedan starten har varit att etablera tekniken på den bredare konsumentmarknaden. Intels investering banar väg för detta. Förutom kapitaltillskottet får Tobii tillgång till Intels affärsnätverk, i samband med emission kliver Ian Cooper från Intel Capital in i styrelsen. Investeringen på 143 miljoner kronor ger Intel Capital en ägarandel i Tobii på tio procent.
Tobiis medgrundare och vice vd John Elvesjö bekräftar Computer Swedens uppgifter om affären.

– Jag kan bekräfta att Intel Capital har gått in som delägare. I övrigt kan jag inte säga något om investeringen. Men vår vision har hela tiden varit att komma in på större marknader. Teoretiskt har vår produkt tillämpningar inom bilar, datorer och mycket annat. Vi fortsätter att kämpa ditåt, säger John Elvesjö.

Hittills har prislappen på över 100 000 kronor per enhet varit en starkt begränsande faktor för spridningen av Tobiis teknik. I de senaste versionerna har kamerorna byggts in i datorn och priset börjar närma sig acceptabla nivåer för den vanliga konsumenten.

– Med större volymer finns redan nu möjlighet att pressa priserna ordentligt. Det är inte komponenterna, utan utvecklingskostnaderna, som har gjort produkten relativt dyr, säger John Elvesjö.

En fingervisning vart Tobii är på väg är den ögonläsare som presenterades på Cebit mässan i Hannover förra veckan. Jämfört med tidigare version har storleken på enheten minskats med 75 procent, samtidigt som läsaren har blivit mer strömsnål vilket öppnar för nya applikationer. Tidigare i vår visade bolaget på CES i Las Vegas upp sin produkt Tobii Gaze, ett gränssnitt som exempelvis tillåter användaren att styra Windows 8 helt utan att använda händerna.

Intels investering kan ses i ljuset av detta. Hårdvarujättens riskkapitalfond satsar på världsledande teknik där Intels produkter kan användas. Förra året annonserade Intel Capital en ”ultrabook fund”, en fond på 300 miljoner dollar med syfte att göra investeringar som kan driva på utvecklingen av en ny generation tunna bärbara datorer som kan möta konkurrensen från surfplattorna.

Sedan starten 1991 har Intel Capital investerat mer än tio miljarder dollar i över 1 000 företag. Under 2010 gjordes satsningar på 327 miljoner dollar i 119 verksamheten, varav 44 procent låg utanför USA och Kanada. Bland tidigare investeringar i Sverige finns Bredbandsbolaget och MySQL.

Fakta

Tobii Technology har tidigare tagit in över en kvarts miljard kronor i riskkapital från Investor Growth Capital, Amadeus Capital Partners och Northzone.

2010 landade omsättningen på 316 miljon kronor med en förlust på 25 miljoner. Verksamheten sysselsätter 350 anställda med huvudsäte i Danderyd