Offshoringvågen började med att de stora outsourcingleverantörerna flyttade utveckling och it-drift till Indien. I nästa steg kom indiska outsourcingjättar hit och öppnade kontor för att plocka in de svenska outsourcingkunderna direkt i stället.

Därefter har outsourcingföretagen börjat flytta allt mer it-produktion och utveckling till Östeuropa.

Nu upprepas mönstret igen. I veckan dök det första östeuropeiska outsourcingföretaget upp i Sverige för att fiska efter svenska outsourcingkunder – och förbereda en etablering på den svenska marknaden.

Inom ett eller högst år räknar IBA Group, ett av de största östeuropeiska outsourcingföretagen, med att ha öppnat ett eget kontor i Sverige.

– Det tog två år att etablera IBA på den brittiska marknaden. Vi räknar med att det kan ta ungefär lika lång tid att etablera oss i Sverige. Vi kommer successivt att bli allt mer synliga här, säger Kiril Malakhov, affärsområdeschef på IBA, när CS träffar honom på ett event IBA arrangerat för potentiella nordiska outsourcingkunder på ett hotell i Stockholm.

IBA har huvudkontoret i Prag i Tjeckien. Men outsourcingföretagets rötter och en stor del av utvecklarverksamheten finns i den vitryska huvudstaden Minsk. IBA har 2 500 anställda och kontor i bland annat Ryssland, Tyskland, Bulgarien, Storbritannien och USA.

Nu står den nordiska outsourcingmarknaden näst i tur för IBAs expansionsplaner. Men Kiril Malakhov påpekar att IBA redan utfört utvecklingsarbete åt flera nordiska företag, fast som underleverantör åt IBM.

Det handlar dels om ett utvecklingsprojekt inom logistikområdet för ett danskt företag. Kiril Malakhov säger också att IBA varit underleverantör åt IBM när det gäller åtminstone ett svenskt företag.

IBA sysslar främst med utveckling. Det största enskilda områdena som IBA Group jobbar med för sina outsourcingkunders räkning är utveckling av e-handelslösningar, följt av SAP-system och utveckling för stordatormiljöer. Men IBA arbetar också med exempelvis utveckling av mobilbanktjänster.

CS frågar Kiril Malakhov hur IBA tänker positionera sina vitryska och tjeckiska outsourcingtjänster i förhållande till de indiska outsourcingföretag som redan finns i Sverige.

–De indiska leverantörerna av outsourcing är ofta orienterade mot väldigt stora projekt. Vi är mer orienterade mot att bygga långsiktiga partnerskap även med mindre outsourcingkunder, säger han.

När det gäller frågan hur IBA tänker positionera sig prismässigt gentemot konkurrenterna krävs lite dividerande innan Kiril Malakhov kommer fram med en siffra.

– Man kan säga att våra priser ligger på ungefär en tredjedel av den generella prisnivån här på den svenska outsourcingmarknaden, avslutar Kiril Malakhov.

Fakta

IBA är en av de största östeuropeiska outsourcingaktörerna. Företaget har över 2 500 anställda och en omsättning på drygt 100 miljoner dollar. Huvudsätet finns i Prag, men en stor del av företagets verksamhet – och rötter – finns Minsk i Vitryssland.

Minsk var under Sovjettiden landets stordatorcentrum. Runt 60 procent av Sovjetunionens stordatorbearbetning skedde i just Minsk.

IBA grundades i början av 1990-talet i Minsk som ett samägt företag mellan IBM och de båda vitryska it-företagen Minsk Computer Production Association och Computer Research Institute. Samarbetet sprack efter kort tid och IBM drog sig ur.

IBM och IBA har ändå fortsatt att samarbeta inom flera områden. IBA är underleverantör till IBM, bland annat i outsourcingprojekt för flera av IBMs nordiska kunder.

I samband med att Tjeckien gick med i EU flyttade IBA sitt huvudkontor från Minsk till Prag för att lättare få in en fot på EUs outsourcingmarknad. IBA har även utvecklingscenter i Prag och tjeckiska Brno.