Undersökningen, som gjorts av IDC och Appcelerator, visar på en långsam, men stadig nedgång för intresset att utveckla Androidappar. 
Underlaget bygger på svar från 2 100 apputvecklare och visar att 78 procent av utvecklarna är intresserade av att bygga appar till Android. Sista kvartalet förra året låg siffran på 83,3 procent, och för ett år sedan på 87 procent.

- En anledning till detta är att det har skett en uppdelning av plattformarna, säger Mike King på Appcelerator.

Vad han syftar på är en osäkerhet från utvecklarna som grundas i att Androids OS finns i flera olika versioner i telefoner som säljs. Skulle Androidtelefoner och surfplattor samsas under samma version blir osäkerheterna mindre. Han säger också att Android 4.0, Ice Cream Sandwich, var ett steg mot just detta.

- Men hittills har utvecklarna varit ganska försiktiga med att närma sig Android 4.0. De vill vänta lite till och se vad som händer med det först, säger Mike King.

Trots denna nedgång är Android inte i närheten av ett fritt fall i utvecklarintresset, och endast IOS genererar ett högre intresse bland apputvecklarna med sina 89 procent. Windows Phone har emellertid gjort framsteg, och 37 procent av utvecklarna vill göra appar för Microsofts operativsystem.

IDG News