Bring your own device, byod, rusar framåt i företagsvärlden. Men hur ska konceptet fungera? Det var en av de aspekter som Leif-Olof Wallin talade om under CS mobilitetsseminarium. Att skriva ett tydligt kontrakt kring det är något han rekommenderar. Alla frågetecken måste suddas ut redan från start.

– Vad händer till exempel om den går sönder i tjänsten? Har arbetsgivaren något ansvar för det?

Ett kontrakt ger säkerhet, inte minst psykologiskt, anser Leif-Olof Wallin. Han återger ett tillfälle där ett tydligt kontrakt saknades.

– En amerikanare var ute på arbete och kom hem med en räkning på 22 000 dollar. Han hade varit på ett kryssningsfartyg och laddat ner film.

Leif-Olof Wallin anser att det måste finnas klara regler kring bring your own. Det måste gå att veta vilka som ska få använda sig av det, vem ansvaret ligger på och vad det får kosta. Det viktigaste med mobilitet är att öka produktiviteten hos medarbetarna, vilket kanske måste få kosta pengar.

– Det är sällan för att spara pengar. Det brukar bli fem till tio procent dyrare, säger Leif-Olof Wallin.

Till prylar som medarbetare kan ta med hör självklart allt från bärbara datorer till paddor, men än så länge är det smarttelefoner som leder loppet. IOS och Android ligger i framkant, men Leif-Olof Wallin spår en förändring.

– Vi räknar med att Windows Phone tar fart. Den riktiga turbokraften kommer i höst.

Han ser Windows Phone växa sig starkare och starkare under de närmaste åren, eftersom den blir anpassad efter konsumenter och inte företag. De siffror han har visar på att nio av tio Windows Phone-enheter köps av konsumenter.

– 2015 har Windows Phone haft sådan fart att den är större än IOS i världsperspektiv. I Sverige kommer det ta lite längre tid.

Andra tekniker som kommer växa sig större och starkare, som det gäller att komma ihåg, är bland annat nfc och Bluetooth 4. Men allra viktigast är html5, enligt Leif-Olof Wallin.

– Html5 kommer vara det förlovade landet, som löser alla våra problem. Men standardiseringsprocessen är inte klar.

Fakta

Computer Swedens heldagsseminarium om mobilitet hölls i år på Grand Hôtel i Stockholm. Bland talarna märktes förutom Leif-Olof Wallin från Gartner även Patrik Ugander från Teliasonera, Lise Tormod från Cordial och Sigmas vd Fredrik Lundkvist.