Digitala videokameror som är anslutna via ip-baserade nätverk, till exempel internet, har enligt den svenska tillverkaren Axis Communications en marknadsandel på 50 procent i Norden. Det är alltså totalt sett, räknat i antal installerade övervakningskameror lika vanligt med digitala kameror som analoga.

Det handlar om en jättemarknad som enligt IMS Research var värd 61 miljarder kronor 2010 och kommer att vara värd 122 miljarder kronor 2015. Det innebär en årlig ökningstakt på 14 procent totalt sett, men för digitala lösningar är den beräknade ökningstakten 25 procent.

I små installationer, till exempel små butiker, är analoga kameror vanligast. Det hoppas Axis ändra på med Camera Companion, som innebär att kameror med inbyggda sd-kort för lagring kan nås via ip-nätverk. Det innebär att man kan använda en klient som en surfplatta eller en pc som är ansluten till internet för att kontrollera övervakningsfilmer.

– För fyra år sedan krävdes det 30-35 kameror i en installation för att en digital lösning skulle löna sig, för två år sedan krävdes det 15 kameror. Antalet minskar hela tiden. Vi ligger på samma prisnivå som för analoga lösningar för små installationer med till exempel fyra kameror med Camera Companion, säger Ray Mauritsson, vd på Axis.

Camera Companion innebär att man använder ett gratisprogram på en pc för att konfigurera en installation, sedan fungerar kamerorna självständigt. De flesta digitala kameror i Axis nuvarande sortiment ska fungera tillsammans med Camera Companion. Axis tjänar alltså pengar på att sälja kameror. Argumentet till partnerledet, distributörer, återförsäljare och systemintegratörer, är att installationen är enkel.

En tänkbar nackdel med konceptet är att en tjuv helt enkelt kan ta med sig kamerorna med minneskort, så finns det ingen video att titta på.

Ray Mauritsson förklarar att det går att exportera video från kamerorna och även att lagra den på separata enheter, till exempel lagringsenheter lokalt eller i molnet. Men man framhäver inte det i ett första skede, eftersom enkelhet anses vara viktigast.

– Det går att köra hybridlösningar och det blir nog vanligt i framtiden, säger han.

Fakta

  • En installation med fyra digitala övervakningskameror av normalklass från Axis kostar cirka 1 000 euro, knappt 9 000 kronor.
  • Med ett sd-kort på 32 GB ska det gå att lagra video för 2 3 veckor vid normal användning. Om det handlar om kontinuerlig filmning i hd tv-kvalitet räcker ett kort någon dag. När kortet är fullt skrivs gammal video över.
  • Svenska Axis Communications är världsledande på nätverksanslutna digitala övervakningskameror. Företaget har drygt 1 100 anställda och finns i 37 länder.
  • Omsättning för fjärde kvartalet 2011 var 1 051 miljoner kronor, med en vinstmarginal på 18,2 procent.