HP hör till de företag som framhåller sin profil som föregångare inom miljöområdet. I veckan arrangerade företaget ett internationellt seminarium för att understryka det.

Under 2006 inledde HP ett samarbete med Världsnaturfonden och för fyra år sedan etablerades Sustainable IT Ecosystems Lab där målet är att utveckla metoder som kan hjälpa andra företag att minska sin miljöpåverkan.

Ett område som HP satsat lite extra på under de senaste åren är hanteringen av utskrifter.

Varje dokument som inte skrivs ut är en vinst för miljön. Ska man ändå skriva ut finns det en rad enkla knep som sänker kostnaderna och mildrar miljöpåverkan. Det handlar inte minst om att införa centrala administrationsfunktioner, med dubbelsidiga utskrifter som standard, att få inkommande fax som pdf-dokument och att skrivarna stängs av när de inte används. I dagsläget har ett tiotal av HPs skrivare en funktion för automatisk avstängning och påslagning enligt ett schema som styrs av administratören.

– De undersökningar vi gjort bland användare visar på att många redan gör allt de kan för att minska miljöpåverkan men behöver bättre verktyg. Vi har tagit fram ett antal som på ett överskådligt sätt identifierar miljöbovarna i det egna nätverket, säger Shelley Zimmer, miljöansvarig för HPs skrivardivision.

Bland dessa verktyg finns sådana som analyserar innehållet på en webbsida och bara skriver ut det som är relevant.

– Faktum är att utskrifter hör till de områden som ligger i utgiftstoppen för många företag. Hittills är det få som lagt resurser på att förändra sitt beteende, säger Shelley Zimmer.

Många svenska kommuner har satsat på surfplattor som ersättare för utskrivna dokument men HPs experter tror inte att mobila produkter hindrar pappersflödet. Under nästa år kommer hela 26 miljarder sidor att skrivas ut från mobila enheter, enligt HPs prognos.

Fakta

HP Power assistant är ett program som i detalj kollar hur stort miljöavtryck alla apparater ger.

HP Smart Print analyserar sidor som ska skrivas ut från webben och kan minska utskrifterna med 55 procent.

Ecosmart är HPs program för kontrollerar koldioxidutsläppen alla nätanslutna apparater ger.

HP Planet Partners program är ett initiativ för att återvinna plasten (bilden) i skrivare och bläckpatroner.