Apple har ett stadigt grepp om marknaden för surfplattor, ett produktsegment där de flesta konkurrenter valt att satsa på Android som operativsystem. Nyligen kom dock en första publik betaversion av Windows 8 där gränssnittet Metro är särskilt anpassat för fingerstyrning. I god tid före den färdiga versionen kommer vill Microsoft gärna visa Ipadutvecklarna att det inte är särskilt jobbigt att återanvända sina produkter för surfplattor med Windows 8.

Den guide som Microsoft publicerat ger steg-för-steg-anvisningar för hur man ska gå till väga. Bland de svenska utvecklare som CS har varit i kontakt med kring Microsofts försök att locka till sig Ipadutvecklare går meningarna isär.

Sammi Khayer är konsultchef på IT-Huset där mycket av utvecklingen i dagsläget sker på IOS-plattformen. Han anser att valet av plattform och hårdvara är ointressant.

– Applikationerna och dess innehåll är det som är det viktiga och det som styr över en appsuccé är användarupplevelsen. Det är ett smart drag av Microsoft att guida utvecklarna i hur Metro ska tas i bruk och visa på konkreta exempel. Apple har redan påvisat kraften i standardkontroller och när allt fungerar på ungefär samma sätt behöver man inte lära om, säger Sammi Khayer.

Peter Erhard, interaktionsdesigner på Inuse i Göteborg, är mer tveksam.

– Det är bra att de bygger vidare på de designmönster som Apple arbetat fram med gester och multi-touch, men utöver det ser jag inga självklara vinster med initiativet.

Helt klart är dock att de som tidigare enbart utvecklat för Windows Phone nu ser möjlighet att ta steget vidare till Windows 8.
Ett exempel är Johan Lindfors som under många var år utvecklingsspecialist på Microsoft men förra sommaren startade företaget Coderox där fokus ligger på utveckling för Windows Phone. Han säger att det nu börjar komma in allt fler förfrågningar runt Windows 8 eftersom det finns en tydlig visuell koppling mellan de båda plattformarna.

– Min erfarenhet efter att ha portat en hel del applikationer från Iphone och Android till Windows Phone är att det är mycket enkelt att göra en Windows 8-version som mer eller mindre ser ut och beter sig som Ipadversionen, säger Johan Lindfors.

Men han anser att det gäller att förstå formspråket i respektive plattform och dra nytta av dess unika förmågor.

– Det visuella är dock bara det första steget. Sedan kommer vi också till koden och programlogiken. Här tycker jag Windows excellerar med sitt starka stöd i verktyg och ramverk som underlättar utvecklingen.

Johan Lindfors uppger att det brukar ta en vecka innan har blir klar med en fungerande prototyp som hans kunder kan börja testa.

Fakta

Under sista kvartalet 2011 kom 54,7 procent av alla sålda surfplattor från Apple. Amazons Kindle Fire har sålts i 4,7 miljoner exemplar och är uppe i en marknadsandel på 16,8 procent. Marknadsandelen för Android har växt från 32 till 44 procent. Det dröjer till hösten innan de första surfplattorna med Windows 8 kommer.
Källa: IDC