Facebook har köpt cirka 750 patent från IBM som täcker flera teknikområden inom program och nätverk. Enligt Wall Street Journal har köpet bekräftats av en talesperson för Facebook, men företaget vill inte kommentera skälet till affären. Även IBM har valt att inte kommentera uppgifterna.

I förra veckan lämnade Yahoo in en stämningsansökan där företaget anklagar Facebook för att göra intrång på tio av Yahoos patent. Yahoos stämning är endast ett i raden av patenttvister mot Facebook den senaste tiden. Enligt Legalmetric.com lämnades det in 22 stämningsansökningar mot Facebook förra året som anklagar företaget för patentintrång.

Yahoo äger i dag över 1 000 patent medan Facebook endast sitter på 56 godkända patent.

– Facebook behöver sin egen arsenal av patent, säger Thomas Scott, advokat på Goodwin Procter, i en intervju förra veckan.

Facebook lämnade förra månaden in en ansökan om börsnotering som uppskattas bli värderad till mellan 75 och 100 miljoner dollar. Enligt Greg Sterling på analysföretaget Sterling Market Intelligence är det troligt att Yahoo försöker utnyttja situationen och få till en uppgörelse.

– Jag tror tidpunkten sammanfaller med Facebooks börsnotering och Yahoo kommer antagligen att försöka få till en uppgörelse istället för en rättsprocess, säger Greg Sterling.

IBM toppade förra året listan över företag som vann nya patent i USA med 6 180 godkända patentansökningar, skriver Wall Street Journal.