Flash är dödsdömt och html5 kommer att ersätta formatet helt och hållet. Det har sagts fler än en gång sedan html5 fick sitt stora genombrott. Ett öppet html5 har ofta visat sig kunna ersätta Adobes format och underlättar vid utveckling för flera plattformar. Men samma utvecklare som vittnar om styrkorna i html5 bekräftar också brister i märkspråket.
- Det är besvärligt med händelsehantering i html5. Händelser är dåligt synkroniserade och man kan inte vara säker på ordningen för dem och hur lång tid de tar, sa Pär Andersson, teknisk visionär på spelutvecklingsföretaget Net Entertainment till CS i en intervju nyligen.
Adobe inser också att mycket av framtiden är html-baserad. Företaget meddelade i november i fjol att utvecklingen av Flash för mobila enheter fasas ut varvid det ansågs slutgiltigt bekräftat att dagarna för Flash i alla sammanhang är räknade. Men än är det för tidigt att räkna ut Flash, menar Adobe.
- När det gäller avancerade spel och högkvalitativ video hänger html5 inte med. Försöker du bygga avancerade spel med html5 kommer det att haverera, i synnerhet om du förväntar dig att det ska fungera på alla plattformar, säger Paul Gubbay, utvecklingschef för design, webb och interaktivitet på Adobe.
För det är ju för mobila enheter, inte alla enheter, Flash-utvecklingen fasas ut. Och den marknaden är verkligen stendöd.
- Verkligheten är att det finns så många olika enheter att det helt enkelt inte är värt ansträngningen att få Flash-spelaren att fungera bra på allt, säger Paul Gubbay.
Paul Gubbay berättar att Adobe istället lägger mängder med krut på html5 och att stora utvecklingsresurser har flyttats från Flash dit. Men det ska alltså inte alls förstås som att Flash är skrotat.
- Vi har otroligt smarta människor på Adobe och många av dem jobbar med html5. Men det kommer att dyka upp häftiga saker från Flash-teamet också, de sitter inte precis stilla, sager Paul Gubbay.
På Adobe tror man inte att html5 kommer att kunna utmana Flash när det gäller spel och video på länge. En anledning är att en formell standardisering av html5 förmodas dröja flera år medan Adobe äger Flash och kan styra utvecklingen utan att påverkas av – förvisso positivt – men trögt standardiseringsarbete.
- Vi brukade ägna oss att få Flash att fungera för allt, nu fokuserar vi på två väldigt specifika områden[spel och video, reds anmärkning].
Strategin väntas hålla Flash vid liv länge till.
- Jag har ingen spåkula men ser vi på det med tre till fem års horisont ser jag definitivt inte att html5 tar över Flash, säger Paul Gubbay.
På Adobe tycker man att diskussionen om Flash-döden har balanserats något på sistone.
- Länge var det kul att säga att Flash är dött som att det formatet är allt vi har. Lite som att ”försvinner Flash försvinner Adobe”. Men nu har det blivit lite tråkigt att säga det, säger Paul Gubbay.
- Vi har investerat så mycket i html5 nu att jag tror att vi har blivit synonyma med det. Det har förtagit glädjen i att säga att Flash är dött.