Jag bytte min gamla roterande hårddisk till en ssd häromdagen. Systemet installerade jag från grunden och backade tillbaka dokument och inställningar. Programmen är ju bara att dra ned igen.

Trodde jag. Tills jag försökte återinstallera Twitterägda programmet Tweetdeck. Nedladdningsknappen ledde till Apples Appstore. Man kan inte längre hämta utan att registrera sig för ett Apple-id, helst med kreditkort förstås.

Att ha en ”omvänd brandvägg” som fångar anrop från datorn ut mot nätet är lärorikt. Man kan ju undra varför en funktion för platstjänster anropar Apple så fort man vill gå in i sina säkerhetsinställningar.

Funktionen skickar info till Apple om alla trådlösa nätverk som ens egen laptop ”ser” runt omkring sig just då: hemmanätverk, kaféer och hotell. För ens egen skull förstås. Datorn kan ju ställa in tidszon, servera lokala annonser eller berätta för vänner var man är.

Själv har jag träffat på en Googlebil bara en gång: I medeltidsstaden Naumburg i Sachsen-Anhalt i forna DDR. Medan vi undrade varför Nietzsches barndomshem var stängt kom bilen med periskop glidande. Den filmar sin Street View men registrerar samtidigt alla trådlösa nätverk i en databas.

Det finns entusiaster som själva ägnar sig åt sådan ”wardriving”, som det kallas. Skyhook har uppgifter om 700 miljoner trådlösa nätverkspunkter och kan lokalisera ens manick med tio meters noggrannhet. Apple använde tidigare Skyhook för platstjänsten men har nu byggt sin egen databas.

Tomas Bodström försökte tvinga EU-länderna att lagra varje url som folk besöker. Hela webbsurfarhistoriken för alla medborgare. Galet! Men den finns nästan redan hos Facebook, Google och Twitter.

Det spelar ingen roll om man läser Aftonbladet, Nationell Idag eller gaytidningen QX, alla skvallrar direkt för Facebook genom sina knappar. Många sidor är ett fyrverkeri av anrop till jätteföretagen under olika domäner. Fbcdn.net som webbläsaren ständigt ansluter till, betyder Facebook Content Delivery Network.

Firefox, Safari, Opera, Chrome – alla har ”säker surfning” som standard. Varje url-besök jämförs med en databas över osäkra sajter som innehas av Google.

Genom sin Safe Browsing Lookup API ger dock Google nu varje app-utvecklare möjligheten utan krångel. Men då kommer ens url i realtid jämföras med databasen hos Google och man lämnar över hela sin surfhistorik.

Det går ofta att stänga av funktioner. Fast i praktiken fungerar många webbsidor inte om man blockerar anrop till Facebook och Google. En onämnbar sida jag tenderar hamna på ibland tar en minut att ladda om jag blockerar Google Analytics. Och då faller lite av poängen med den onämnbara sidan.

Jag får trösta mig med att allt går snabbare med min nya ssd. Det finns nog andra som uppskattar också. Det borde bli mer data att använda.