Läser du fortfarande? Då kan vi fördjupa oss lite. För det finns ett par stora ”men” att fundera över.

Sony har alltid haft en egen, grundmurat japansk vision av hur hemelektronik ska se ut och fungera. Den är lika kompromisslös, om än inte lika framgångsrik, som den Apple predikar från sitt högkvarter i Kalifornien.

I Sonys värld är prylarna svarta, för det första. De är också dyra, kraftfulla och ogästvänliga. Mer Blade Runner eller 2001 än Stjärnornas Krig, så att säga.

Playstation 3 är ett bra exempel. En nattsvart plastkoloss byggd kring en experimentell IBM-processor så svårbegriplig att spelutvecklarna fortfarande inte lyckats reda ut hur den fungerar. Ett stramt användargränssnitt anpassat för riktigt stora ch högupplösta tv-apparater. Påkostade spel för en kräsen, medveten publik.

Playstation Portable, föregångaren till Playstation Vita, är ett annat. Nintendo byggde sin bärbara spelkonsol Nintendo DS kring glada plastfärger, en pekskärm med ritpenna och charmiga spel med enkel grafik. Sony kontrade med ännu ett becksvart kraftpaket, dubbelt så dyrt men med tillräckligt mycket hårdvara för att köra cirklar runt konkurrenten. Som en Formel 1-bil mot ett folkrace på landet.

Playstation Vita följer samma tradition. Den är dyr. En Vita med 3g-stöd går loss på ungefär 3 000 kronor. Det är nästan dubbelt så mycket som den närmaste konkurrenten Nintendo 3DS och bara en tusenlapp mindre än den billigaste versionen av Ipad 2.

Den är också fullspäckad med knappar och går därmed tvärtemot den rådande trenden med pekskärmar. Eller snarare – Playstation Vita gör det också, plus allt annat man kan tänka sig.

Sony har nämligen lyckats klämma in vansinnigt många kontrollsystem i sin nya maskin. Där finns ett traditionellt styrkorsoch de sedvanliga Playstationknapparna. Där finns två analoga styrspakar. Inte en utan två tryckkänsliga skärmar – en på framsidan och en på baksidan – ett gyroskop och två kameror.

Det här är maskinens stora styrka. Alla som har försökt sig på någonting mer komplicerat än Angry Birds vet hur frustrerande tv-spel kan bli på en pekskärm. Men att spela på Vita känns precis lika bra som på en "riktig" konsol. Saknar du pekskärmen så finns ju (två!) sådana också.

Lägg till den skarpa och glasklara femtumsskärmen samt grafik nästan i klass med den hos storebror Playstation 3. Slutsatsen är given: Att spela spel på en Playstation Vita är helt överlägset en Iphone, Ipad eller vilken annan telefon eller surfplatta som helst.

Det ska sägas att här finns också en webbläsare, appar för Facebook, Twitter och en hel drös annat. Men det är med spel i åtanke som Playstation Vita blev till. Det är som spelmaskin den gör sig allra bäst.

Det leder oss till maskinens stora nackdel. Spel till Playstation Vita är dyra. Inte i relation till vad man får för pengarna, men i den ofrånkomliga jämförelsen med de otaliga sju- och femtonkronorsappar som finns att ladda ned från Android Market och App Store. Då svider de 449 kronor ett Vitaspel kostar i butik rejält.

Frågan du måste ställa dig är den här. Är bättre grafik och större spelupplevelser på stående fot värda så mycket att du är beredd att slanta upp fyrtio gånger mer pengar per spel till din Vita än till din Iphone?

Är svaret ja?

Grattis, då är Playstation Vita din nästa favoritpryl.

Om inte, nöj dig med din smart- mobil. 

Fakta

Pris: 2 495 –2 995 kronor (med/utan 3g-stöd)

Mått: 182x83x19 mm (cirka)

Vikt: 260g (wifi), 279g (3g)

• 5-tums oled-skärm, 960x544 pixlar

• Inbyggd wi-fi/3g

• Minneskort (4 GB –32 GB)

• Främre och bakre pekskärm, kapacitiv multitouch