Efter att ha dragits inför domstol erbjuder nu Apple de kunder som har köpt en 4g-Ipad en viss återbetalning. Australiska konkurrens- och konsumentkommissionen, ACCC, drog Apple inför en federal domstol i Melbourne under onsdagen, för att ha brutit mot landets konsumentlagstiftning.

Enligt ACCC har Apples annonsering vilselett allmänheten vad gäller 4g-uppkopplingen. Den senaste Ipad-modellen går nämligen inte att köra i Australiens 4g-nätverk, som drivs av Telstra. Operatörens 4g-tjänster använder sig av 1 800 MHz-bandet, medan senaste Ipad-modellen är anpassad till 700 MHz- och 2 100 MHz lte-banden.

Begränsningarna gör att den senaste Ipad-modellen bara kan köras på lte-baserade 4g-nätverk i USA och Kanada, som klarar hspa, hspa+ och dc-hspa.

Apples juridiske företrädare Paul Anastassiou utlovade under ett förhör att företaget ska upplysa kunderna per e-post om bristen på kompatibilitet med Telstras nätverk, samt erbjuda kompensation, skriver tidningen Sydney Morning Herald.

Apple ska även lägga ut information i butikerna till plattor som utbjuds till försäljning, dock inte på själva paketen. I Sverige har bland annat Telia och andra operatörer fört diskussioner med Apple när det gäller stöd för olika 4g-frekvensband.