Det är bara ett litet blått moln med Skypeloggan, som avslöjar att här i Münchenbryggeriet på Södermalm i Stockholm ligger det. Skypes svenska utvecklingscenter där 100 utvecklare är på väg att förändra världen genom att ständigt förbättra telefonin som en applikation på internet. Etablerade affärsmodeller rister i sina grundvalar. För de etablerade teleoperatörerna är Skype ett orosmoln, för konsumenter är det himmelen. För varför skulle annars över 200 miljoner aktiva användare ringa mer än 300 miljarder samtalsminuter per år med tjänsten?

Karlheinz Wurm är chef för utvecklingscentret sedan i april förra året, men han är inte ny på Skype. Fem år var han på utvecklingscentret i Tallinn. Han liksom kokar av energi och är hänförd över att ha Riddarfjärden utanför fönstret på sin arbetsplats i den gamla bryggeribyggnaden.

Här utvecklas samtliga klientversioner av Skype. Den allra senaste versionen är den för Windows Phone. Innan dess var det versioner för Ipad, Android och IOS. För att nämna några av dem.

Att finnas på samtliga plattformar är grundbulten i Skypes affärsmodell. Han jämför med Apples Face Time, som bara finns på IOS.

– Det är som att få för sig att enbart prata med dem med viss skofärg. Du har svarta skor på dig. Då pratar jag inte med dig, säger Karlheinz Wurm.

Sedan Microsoft förra året köpte Skype är det numera en division inom moderbolaget. Skypes vd Tony Bates med förflutet inom Cisco sitter i Palo Alto i USA och rapporterar direkt till Steve Ballmer.

Microsofts investering i Skype är gigantisk. Först 55 miljarder för köpet och därefter fortsatta investeringar i utveckling. Dessutom öppnar det dörren till Microsofts utvecklingsresurser.

– Att kontakterna nu öppnas till Microsoft Research ger oss enorma möjligheter.

Planen för Stockholm är att fördubbla antalet utvecklare. I stora drag är utvecklingen inom Skype till 70 procent inriktad på teknik för audio och video. Resten är utveckling av klientversionerna. Närmast på tur för Stockholms del är att göra betaversionen för Windows Phone, som för övrigt presenterades på mobilmässan i Barcelona, till en färdig version. Utvecklingen sker i Microsofts utvecklingsmiljö och självklart är utvecklingen agil med scrum som utvecklingsmetodik. Men det räcker inte att vara duktig på programmering.

– Mycket handlar om attityd. Du kan vara hur bra som helst på C++, men du måste dessutom vara självgående och tänka utanför ramarna.

Karlheinz Wurm återkommer till utvecklingen av videotekniken och att det finns versioner där Skype fungerar på tv. Då är bra videokvalitet grundläggande.

Inom audio har Skype den egenutvecklade och patenterade kompressionstekniken, silk.

– Om du vill veta mer om den kan du googla. Eller förresten du kan binga den, säger Karlheinz Wurm, men glimten i ögat.

Självklart följer han diskussionen om mobiloperatörernas eventuella försök att strypa trafiken från Skype och liknande tjänster.

– Det gäller att slåss för ett öppet internet och nätneutraliteten. Kan du till exempel förklara varför man ska göra skillnad på att strömma video och ett videosamtal?