Det var 2003 som tysklands tredje största stad München drog igång ett projekt där målet var att kommunens samtliga pc-arbetsplatser skulle använda Linux och öppen källkod. Det handlade om 14 000 datorer som skulle få ett Linuxbaserat operativsystem och där Microsofts Office skulle bytas mot Openoffice.

Projektet visades sig vara svårare att genomföra än vad man trodde från början och det är inte förrän senare i år som det ska vara helt genomfört. I sin rapport till kommunstyrelsen skriver dock bormästare Christian Ude att man redan kan se positiva resultat i form av lägre kostnader; fyra miljoner euro, närmare bestämt.

Och då handlar det bara om besparingar under förra budgetåret. Kalkylen bygger på att kommunen slipper betala 15 miljoner euro för Windowslicenser samt ytterligare 2,8 miljoner euro inom de närmaste åren för uppgraderingar.

Valet av Linux innebär även att kommunen kunnat köra vidare med lite äldre datorer eftersom detta operativsystem inte är lika resurskrävande som Windows 7.

Fakta

I Münchens Linux-projekt använder man en paketering kallad Limux där Ubuntu Linux är basen. I dagsläget är cirka 10 000 av kommunens 14 000 datorer uppgradera med Linux.