Förra veckan kom det fram att över tusen personnummer tillhörande personer med skyddad identitet hade läckt efter en attack mot leverantören Logica, som tillhandahåller uppgifter ur Skatteverkets folkbokföring.

– Vi jobbar alltid med stort fokus på säkerhetsfrågorna. Det inträffade är förstås mycket allvarligt. Intrånget har skett hos ett företag som hanterar uppgifter från folkbokföringen, och de har polisanmält det, säger Skatteverkets it-direktör Jan Zetterdahl.

Enligt Jan Zetterdahl ställer Skatteverket alltid stora säkerhetskrav på sina leverantörer – men hur uppgifterna kunde läcka är en fråga som fortfarande väntar på sitt svar.

– Det får utredningen visa, säger Jan Zetterdahl.

Arbetsnivån på myndigheten har dragits upp efter händelsen. Fokus ligger på att informera de personer med skyddad identitet som drabbats.

– Nu pågår utredningen, och vi får se vilka åtgärder som ska vidtas. Det här rör sig om personer som ofta känner oro, så i nuläget tar vi kontakt med dem som berörs för att informera om det som händer, säger Jan Zetterdahl.

Skatteverkets säkerhetschef Anders Kylesten har tidigare gått ut och berättat att inget tyder på att uppgifter som adresser eller telefonnummer ska ha läckt. Trots det tar man fortfarande det inträffade på stort allvar.

– Det här är en mycket allvarlig händelse. Nu försöker vi att så mycket som möjligt bistå polisen i deras utredning.