Hur kommer det sig att du fick utmärkelsen?

– Förre rektorn hade en bakgrund som idrottslärare och han lade märke till att idrotten aldrig var representerad på tävlingar där innovativa idéer presenterades. Så han var på mig och tyckte att jag borde jobba på det. Och så hade jag en klass som var svår att få i gång så jag beslutade mig för att prova nya metoder.

Vad hittade du på?

– Jag visste att eleverna gillade tv-spel så jag sa att de skulle få spela tv-spel på idrotten nästa gång – fast i fysisk form. Jag låter dem köra hinderbana med pulsklockor och så får de poäng för puls och tid. De kan ”levla” upp till nya nivåer vartefter också och så kör vi musiken från Super Mario och bilder på en stor duk som finns i salen.

– Nu har jag ett antal idrottslekar som jag förvandlat på det viset – indiansmyg blir till att en agent hämtar dokument hos fienden med actionmusik. Och vi kör också Rocky Balboa-tema ihop med träningsformen boxersize – då har jag satt ihop filmer med Movie Maker med musik från filmen och så kommer min röst in och ger instruktioner om hur de ska slå. Under tiden kan jag gå runt och ge individuella råd.

Så ni har filmdukar i idrottssalen?

– Ja, och projektor. Men det går ju att göra de här övningarna med bara ljud också såklart. Vi har också en studio med Xbox och Kinect där vi kör dansspel. Alla kan inte stå framför kameran – det får några i taget göra – men alla kan dansa.

Förutom att inspireras av tv-spel – använder ni it?

– Ja, eleverna skapar sina egna individuella mål. Då får de jobba mycket med en sorts träningsdagbok som liknar Facebook. Den heter Funbeat och det var min kollega som hittade den. Den finns som app också. Sedan får de spela in uppgifter på video – det kan vara danser eller annat – som de lägger upp på skolportalen. När de vet att andra ska se anstränger de sig också lite extra.

Fakta

  • Priset Innovativa lärare delades i år ut för nionde gången. Bakom priset står Microsoft och Lärarnas Riksförbund.
  • Prisets syfte är att lyfta fram de lärare och lärarstudenter som aktivt använder nya metoder.
  • De tre svenska lärare som utsågs i år har fått delta i en konferens i Portugal och en av dem har också gått vidare till Aten för att tävla om priset på internationell nivå.