Google tjänar pengar på annonser, men har samtidigt energi att lansera tekniklösningar på löpande band. Sist i raden är version 1.0 av programmeringsspråket Go med tillhörande verktyg.

Att Google nyligen har lagt energi på lanseringen av språket Dart kan tyckas förvirrande, men Go och Dart är två olika lösningar. Förenklat kan man säga att Go är Googles utmaning mot språken C och C++, medan Dart är tänkt att konkurrera med Javascript för att skapa webbapplikationer.

Med Go kompileras programkod till maskinkod, precis som med C++. Den typ av användningsområde som nämns oftast är det luddiga ”systemprogrammering”. Det kan till exempel vara att skapa drivrutiner, men också prestandakritiska delar av serverapplikationer. Kort sagt, om prestandakraven är höga ska Go vara rätt val.

Men varför skapa en ny lösning när C++ finns?

– Man ska inte behöva skriva lika mycket kod med Go som med C++, vilket ska göra att koden blir enklare att underhålla. Dessutom har Google skapat lösningar för moderna krav som att hantera trådar och meddelanden i program, säger Johan Burell, programmerare på Evry som tittat närmare på Go.

Ett exempel på en modern lösning finns i minneshanteringen. Eftersom programkod skriven i Go kompileras till maskinkod går det inte att ha en runtime-modul som likt den virtuella Javamaskinen hanterar minnesanvändning. Men bakgrundsrutiner för effektiv minneshantering byggs in i maskinkoden automatiskt.

Enligt Google är steget att släppa en riktig version av Go inte dramatiskt.

”Go 1.0 är en representation av Go som det ser ut i dag, inte en stor omdesign”, skriver Googles Andrew Gerrand i ett blogginlägg. Men den första skarpa versionen bjuder på en del förändringar som kräver att kod skrivs om. Andrew Gerrand skriver i blogginlägget att mycket av det arbetet kan automatiseras.

Ytterligare en intressant aspekt med Go är kopplingen till Googles molnplattform App Engine. I samband med lanseringen av Go 1.0 kommer även en ny version av App Engine SDK, utvecklingstillbehören för App Engine.

Det visar att det inte bara är av omsorg för programmerare som Google satsar på Go. Lanseringen av språket är ett led i att bli det företag som definierar modern it-arkitektur.

Fakta

Go 1.0 finns tillgängligt på operativsystemen Windows, Mac OS X, Linux och FreeBSD.