Bodil Sonesson är en av många som valt att lämna Sverige för att anta en karriärmässig utmaning. För närmare 16 år sedan åkte hon på ett sexmånaderskontrakt till Frankrike för att starta Axis första dotterbolag. Kontrakten förlängdes till ett år och i dag är hon bofast i landet.

– Jag åkte utomlands för att vidga mina vyer, samtidigt som jag fick möjlighet att anta mitt första managementuppdrag. När jag tittar tillbaka hade jag inte kunnat göra den här resan och inte heller haft en sådan karriärutveckling om jag inte tackat ja.

Under sin tid där har hon gått från landansvarig till säljchef för Europa och i dag är hon internationellt säljansvarig med hela världen som arbetsfält och 200 resedagar per år.

– Har du jobbat för ett internationellt bolag utomlands, visar ett utlandsuppdrag att du varit på fältet och nära affärerna. Det ger dig också en generell öppenhet och acceptans mot att det finns andra sätt att göra saker på, säger Bodil Sonesson.

– Mina första år i Frankrike var absolut den brantaste utbildningskurvan jag haft någonsin. Det jag lärde mig då har jag haft nytta av hela vägen.

Enligt en undersökning som Sveriges Ingenjörer gjort tycker sex av tio medlemmar som jobbar utomlands att de får bättre förutsättningar i karriären tack vare sin erfarenhet. Ett grundläggande problem är att arbetsgivaren tenderar att vara för dålig för att ta tillvara på den anställdes lärdomar och meriter när personen återvänder till Sverige. Men att det är en värdefull merit i många företags ögon råder ingen tvekan om.

– Du får ett värdefullt internationellt nätverk genom att jobba utomlands, samtidigt som du vinner både personlig och yrkesmässig erfarenhet som stärker din meritlista, säger Lena Lindqvist, verksamhetsutvecklare på Sveriges Ingenjörer.

Antalet medlemmar som jobbar utomlands har legat konstant på 1 300 under 2000-talet, men Lena Lindqvist tror att det är en siffra som kommer öka i framtiden.

– Jag tror att fler kommer ta uppdrag utomlands. I en mer internationaliserad värld blir det så.

Fakta

Arbetsförmedlingen: Utöver vanliga svenska och utländska arbetsgivare annonserar internationella organisationer som FN, WHO, OECD och Världsbanken ut sina jobb här. Arbetsförmedlingen har även Eures-rådgivare som har fokus på arbetstillfällen inom EU/EES/Schweiz. De kan hjälpa till med cv och rekrytering.

Bemanningsföretag: Om du har kommit en bit i karriären kan det vara en god idé att skicka ditt cv till en headhunter som jobbar med utlandsrekryteringar.

Internet: Välj rekryteringsportal med omsorg och kolla hur de hanterar integritetsfrågor, till exempel om de lämnar dina uppgifter direkt till arbetsgivaren eller om du får ett meddelande först.

Utsänd: Som utsänd har du kvar din anställning hos din svenska arbetsgivare. Din arbetsgivare ska hjälpa dig med dokument, försäkringar, pensionsförsäkringar, information om landet, bostadsfrågan, flytt, skolor till barnen och liknande.

Dotterbolagsanställd: Försök ha kvar din grundanställning i Sverige. Om du får tjänstledigt behåller du alla förmåner, men som dotterbolagsanställd missar du dem.

Lokalanställd: Om du blir lokalanställd är det landets egna regler och lagar som gäller. Du måste själv förhandla om arbetsvillkor och förmåner. Var noga med att kolla upp reglerna i det nya landet innan du skriver kontrakt. Fackförbunden kan ofta svara på vart du kan vända dig.