Googles vd, Larry Page, publicerade i går ett öppet brev riktat till investerare som beskriver hans tankar kring företagets nya inriktning. Han beskriver även vilka motgångar företaget kan utsättas för på grund av dess storlek.

Larry Page tog över rollen som vd över Google för ett år sedan efter Eric Schmidt, som nu är styrelseordförande för företaget. Enligt Larry Page kan Google bli bättre som söktjänst om det får tillgång till mer information om användarna.

– Föreställ dig hur mycket bättre vi kan bli om vi inkluderar dig, användaren, skriver Larry Page.

För att kunna erbjuda en mer skräddarsydd söktjänst ändrade Google nyligen i sitt användaravtal så att information om användarna från företagets olika tjänster kan slås samman i en och samma databas.

I sitt brev nämner han dock inte kritiken som höjts kring det nya användaravtalet, trots att både användare och vissa länder visat sin kritik mot Googles nya policy kring hur personlig information hanteras.

– De senaste förändringarna vi gjort i vårt användaravtal har genererat ett stort intresse. Men det gör det möjligt för oss att erbjuda en bättre och mer intuitiv upplevelse på samtliga av våra tjänster, och det är vårt mål det kommande året, skriver Larry Page.

Han beskriver även de utmaningar Google står inför som ett stort företag. Enligt flera kritiker agerar Google inte lika snabbt längre på grund av företagets storlek.

– Google är numera ett stort företag, men vi kan göra mer på kort tid om vi tänker och agerar som ett nystartat företag. De flesta större företag är inte speciellt populära, men vi har alltid velat göra Google till ett företag som förtjänar mycket kärlek, skriver Larry Page.

I sitt brev beskriver han inte hur Google ska lyckas med att agera som ett ungt företag trots storleken. Han uppger dock att Google la ned eller konsoliderade över 30 produkter förra året och företaget kommer istället att satsa på ett mindre antal produkter i fortsättningen.

Enligt Larry Page går det nu mycket bra för söktjänsten, Google+, Android, Youtube och Adsense. Varje dag aktiveras 850 000 Androidtelefoner, 200 miljoner använder webbläsaren Chrome och Gmail har 350 miljoner användare. Fler än 100 miljoner använder enligt honom nu det sociala nätverket Google+.

Trots att Larry Page ligger bakom nedläggningen av en rad tjänster och produkter uppger han att han kommer att stödja udda projekt.

– Det låter kanske lite knäppt, men jag har märkt att det är enklare att nå framgångar i superambitiösa projekt jämfört med de som innebär mindre risk. Få människor är galna nog att försöka, och endast de bästa människorna vill arbeta med de största utmaningarna skriver Larry Page.

IDG News