Intel har länge haft planer på att få i en fot på smartmobil- och surfplattemarknaden, som nu nästan helt domineras av Arm-baserade processorer. Nu står det klart att de första smartmobilerna med Intel-processorer lanseras i maj. Först ut är Lenovo med modellen K800 i slutet av maj, men Intel samarbetar med tio olika kinesiska och globala telefondistributörer för att få ut sina mobilkretsar på marknaden.

De första lanseringarna av Intelbaserade smartmobiler sker i Kina och mobilerna kommer att ha den senaste generationen Atom-processorer, Z2460, även kallad Medfield. Det framkom på en utvecklarkonferens som Intel nyligen anordnade i Peking. Enligt Sean Maloney, chef för Intel i Kina, är det inte bara Atombaserade smartmobiler som kommer lanseras inom kort.

– Vi kommer troligtvis få många Intelbaserade surfplattor i slutet av året, säger han.

Även surfplattorna ska använda Medfield-plattformen, som är anpassad för både för smartmobiler och surfplattor, men Intel håller även på att utveckla en ny processor som endast är anpassad för surfplattor. Processorn, som fått kodnamnet Clover Trail, ska ha en klockfrekvens på 1,8 gigahertz och ska enligt planerna lanseras nästa år. Även nya Atom-processorer för smartmobiler är under utveckling. Den ena, Z2580, har dubbla prestandan jämfört med Medfield-processorn. Den andra, Z2000, är tänkt för lågprismarknaden med en klockfrekvens på 1 gigahertz.

Intel är mest känt för sina pc-processorer, men har länge haft ambitionen att ta sig in på marknaden för mobila enheter. Det första riktiga försöket var samarbetet med Nokia kring operativsystemet Meego, som var specialanpassat för just Intelprocessorer. Ett samarbete som fick ett abrupt slut när Nokia bestämde sig för att skriva ett samarbetsavtal med Microsoft. Efter fadäsen med Nokia har Intel tagit nya tag, men nu är siktet alltså i första hand inställt på den kinesiska marknaden.