Bland sitt klientel har Stockholmsföretaget Axiomatics några av världens största företag. Bland annat använder Bank of America och flygjätten Boeing företagets behörighetssystem.

– Tittar man på vår kundlista så är det väldigt stora bolag. Det handlar inte om Fortune 500-bolag, snarare Fortune 50, säger Babak Sadighi, vd och grundare för Axiomatics.

Framgångssagan tog sin början 2006 när Babak Sadighi och medgrundaren och tillika företagets tekniska chef, Erik Rissanen, bestämde sig för att kommersialisera sina innovationer. De hade då forskat ihop på Swedish Institute of Computer Science, SICS, ett antal år och båda har varit pådrivande för att utveckla programspråket xacml, som fortfarande ligger i grunden för Axiomatics behörighetssystem.

De två första åren hände inte speciellt mycket, men 2008 lyckades företaget få sin första stora kund. När landstingen gjorde sin upphandling för att införa elektroniska patientjournaler blev det Axiomatics som fick leverera behörighetskontrollen.

Kort efter affären med landstingen tog den amerikanska helikoptertillverkaren Bell Helicopter kontakt med Axiomatics och i maj 2009 blir de officiellt en av företagets kunder. Bell Helicopter-affären satte igång en snöbollseffekt och snart ringde även den amerikanska bankjätten Bank of America upp – och på den vägen är det.

– Vi har egentligen inte försökt sälja till någon av våra största kunder. De har kommit till oss. Jag tror vi blev lite bortskämda efter att Bell Helicopter tog kontakt med oss, säger Babak Sadighi.

Sedan dess har Axiomatics nästan fördubblat sin omsättning varje år och det utan någon större extern investering. Företaget växer nästan helt och hållet med egna pengar.

– Vi har varit ute och försökt få in en större investering tidigare. Som tur var fick vi inte det, säger Babak Sadighi.

Axiomatics har etablerat sig som en av världsledarna inom behörighetskontroll och lyckas ofta vinna kunder framför näsan på betydligt större konkurrenter. En av hemligheterna är grundarnas kunskap och engagemang i arbetet med xacml-standarden. Babak Sadighi och Erik Rissanen var tidigt drivande i utvecklingen av standarden i sina forskarroller. De fortsätter på utveckla den på samma sätt med Axiomatics.

Det visar sig även i kvaliteten på produkterna. Enligt Babak Sidaghi är det ovanligt att företaget får supportsamtal från kunder som har problem.

– Vi har väldigt nöjda kunder, säger han.

Fakta

Axiomatics behörighetssystem bygger på beskrivningsspråket xacml och använder egenskaper hos en person, till exempel om den är vd eller cio, för att bestämma behörigheter.

Företaget grundades: 2006

Antal anställda: 25, räknar med 30 under 2012

Omsättning: Cirka 20 miljoner

Tillväxt: Cirka 80 procent per år sedan 2008