För snart femton år sedan släppte Netscape sin webbläsare Navigator fri, under en licens som tillät vem som helst att förändra och bidra till mjukvaran. Sedan dess har öppen källkod blivit en enormt viktig del av mjukvaruindustrin. Många program som används varje dag använder öppen källkod, och stora delar av internet är byggt på infrastruktur som är fri och öppen.

Det finns dock många frågor, och för utvecklare är det inte alltid helt klart vad öppen källkod innebär och om man bör använda det i sitt arbete. Många företag är fortfarande rädda för möjliga problem som kan komma från sådan mjukvara. Dock finns det otroligt mycket värde i det – om du känner till riskerna kan öppen källkod göra dig mer produktiv, spara licenskostnader för ditt företag och även ge bättre kvalitet och säkerhet.

Det finns många verktyg som gör dig mer produktiv som utvecklare. Linux är givet, men också öppna webbläsare som Firefox och Chrome har många fördelar. De flesta programmeringsmiljöer har en uppsjö av fria bibliotek för alla möjliga uppgifter. Fler och fler av dessa finns nu på Github, vilket gör det väldigt enkelt att se källkoden utan att ens behöva ladda ner den. En annan stor fördel med Github är hur enkelt det är att bidra till projekt. Det är antagligen den största anledningen till att öppen källkod finns överallt omkring oss.

Många företag oroas av de olika licenserna som används inom öppen källkod. Vissa licenser är skrivna på ett sätt som gör det svårt för ett företag att använda öppen mjukvara utan att släppa andra delar av sina system. Dock gäller inte detta för alla licenser. Många, såsom BSD och MIT, ger väldigt mycket frihet utan att ställa stora krav. I de flesta fall kan du använda den här mjukvaran som du vill, så länge du inte tar bort information om de ursprungliga skaparna till projektet.

Det finns i dagsläget också många företag som har som affärsidé att stödja öppen utveckling och tjäna pengar genom att sälja officiell support till företag. Det finns även andra affärsmodeller som verkar fungera väldigt bra.

Om du har möjlighet att använda öppen källkod bör du göra det. Det finns otroligt mycket funktionalitet som redan har skapats och du kan vara mer produktiv om du vet hur du använder öppen mjukvara till din fördel. Men det bör vara ömsesidigt – om du har möjlighet, försök att ge tillbaka till projekten du använder. Det kan vara allt från buggrapporter till kod som fixar problem eller lägger till ny funktionalitet.

Det finns inga krav på att du som individ eller som företag gör det, men i längden är det bra för dig, det är bra för projektet och det är bra för världen. Utan öppen källkod skulle inte internet finnas i sin nuvarande skepnad, och vad som kommer härnäst formas av öppen källkod

Fakta

...om tunga teknikfrågor, varannan gång kopplade till systemutveckling och varannan till it-säkerhet. Varje månad kan du läsa Jimmy Nilsson, Robert Malmgren, Ola Bini och Åsa Schwarz.