Han har det roligaste jobbet på hela Microsoft, säger han. Som technology evangelist manager får Anders Wedahl arbeta med spännande teknik som inte har kommit ut på marknaden ännu.

– Den svenska översättningen blir någonting i stil med teknikpräst, men det handlar mer omstorytelling. Vi har tillgång till allt nytt, från Xbox-utveckling till affärssystem, berättar Anders Wedahl.

I jobbet ingår bland annat att prata strategier med andra företags ledningsgrupper och beslutsfattare – att vägleda dem och hjälpa dem att ta kloka beslut när det gäller it.

– Det handlar dels om att ta reda på hur deras verklighet ser ut, men även om att informera om rådande trender. Om vad som kommer och vad som kommer att försvinna.

En stark trend, för att inte säga ostoppbar utveckling, är det som kallas bring your own devices – att folk använder sina egna bärbara datorer och privata smartmobiler i arbetet, vilket onekligen får konsekvenser för företagens it-miljö.

– Det är ett jättespännande område. Det är helt omöjligt att låsa eller förbjuda saker. Det bliren utmaning för varje it-avdelning att hantera alla olika typer avenheter.

Han menar att kärnan i det som kallas konsumentisering av it är att företagssidan behöver anpassa sig till konsumenten, och att den anställda ska kunna välja att arbeta på sin privata dator eller telefon. För it-avdelningarna handlar det ofta om att kombinera företagens krav på effektivitet och säkerhet med de anställdas krav på valfrihet och mobilitet.

– De anställda tänker annorunda än tidigare. De har anammat konsumentens inställning, och utgår från de behov de själva har och hur de själva vill att saker ska fungera. I mångt och mycket är det ett krav på enkelhet.

Ett sätt att möta kravet på att information ska finnas tillgänglig hela tiden är att integrera molntjänster hårdare med operativsystemet. Det får vi se mer av i kommande Windows 8. Där får användarna sina egna Microsoft-id:n som kommunicerar med molnet. Alla inställningar och information om var du befinner dig lagras centralt, och om du loggar in på någon annans dator ska du kunna få din egen upplevelse.

Om du kollar på en film på en kompis dator, trycker på paus och går hem, kan du fortsätta att kolla på din egen dator. Och du ska kunna kommunicera med ditt företag oavsett vad du använderför enhet.

Användaren kommer att ha hela sitt operativsystem på en usb-sticka, fullständigt skyddat genom kryptering, och ha möjlighet att starta upp systemet i princip var som helst.

Den här mobiliteten hänger även ihop med hur Microsoft vill att produkterna ska kommunicera med användaren. Ett exempel är ikonerna på de Windows-baserade telefonerna, som kallas tiles.

– De är inte statiska ikoner eller ytterdörrar in till apparna. I stället fungerar de som apparnas skyltfönster. Tack vare att man bygger in positioneringstjänster och andra sensorer i alla program kommer de hela tiden att understödja dig med aktuell information och ge en större upplevelse i vardagen, säger Anders Wedahl.

För att ta ett exempel kommer en reseapp hela tiden att veta var du är, vart du är på väg och när du ska åka. När du startar telefonen kommer appens ikon att bli röd om du har ont om tid. Den ser när du inte kommer att hinna med ditt flyg, och för du då fingret över den så kommer du direkt in i en ombokningstjänst. Om du däremot är i tid till flygterminalen kommer du rakt in till ditt boardingpass.

– Vi vänder på det. Det är inte bara appar, utan det är kontextuellt. Upplevelsen ska komma till dig. Du behöver inte gå in i en app, men om du gör det kommer den att hjälpa dig. Det är en del av mobilitetstrenden, att apparna i mycket högre grad kommer att utnyttja olika typer av sensorer.

En annan del av konsumentiseringen av it är att allt mer teknik växer fram på konsument- och underhållningssidan, för att sedan appliceras även i affärsvärlden. Som exempel nämner Anders Wedahl Kinect, som utvecklades till Microsofts spelkonsol Xbox och ger spelarna möjlighet att styra spelet genom att prata eller röra sig.

– Nu har vi även gjort Kinect för Windows. Det öppnar upp för en mängd användningsområden som den från början inte var avsedd för. Ta till exempel en kirurg som utför en operation. Han kommer att kunna göra en sökning i datorn bara genom att använda Kinect.

Han kan få fram viktig informaion, och hela tiden är hans händer hundra procent sterila.

Det är inte heller bara rent tekniska uppfinningar som kommer från spelvärlden, utan hela visualiseringsbiten som finns i spel, lyfts allt mer in i vardagssituationer. I Windows 8 finns så kallad semantisk zoom. Genom att ctrl-skrolla eller pincha får du översikts- eller detaljvy, beroende på hur mycket du har zoomat. Det kommer från spelvärlden, men omsätts nu i vår vardag eftersom vi har börjat interagera på samma sätt som vi gör i spelen.

Kommer vi att få se någranyheter på skärmsidan framöver?

Det blir mycket 3d och projektion. Man kommer till exempel att kunna projicera sfärer – och skärmar uppstår på en bit tyg eller på din egen hand. Du tar upp handen och tittar på den, så uppstår en knappsats som du kan interagera med. Vi kommer att hitta ytor överallt att kommunicera med. Vi får genomskinliga skärmar, där du kan stoppa handen bakom glasskivan, interagera med den och till exempel dra ett virtuellt papper ur en hög. Vi kommer helt enkelt att virtualisera oss själva.

Är du själv alltid uppkopplad?

– Ja, jag är alltid uppkopplad. Inte när jag är i skogen och jagar, men annars. En del av det är en naturlig nyfikenhet, den är inte pressande. När jag var liten kunde jag sitta och vänta på postbilen, och det här är egentligen samma sak, med den stora skillnaden att postbilen bara kom en gång om dagen.

Fakta

Fredag

19:00 Hämtar min dotter från simträningen och åker hem för en gemensam familjemiddag. Maten är en central del av vårt liv, och vi umgås mycket kring matbordet. Mina föräldrar köpte hus i Italien 1968, så jag har varit mycket där. I Italien är familjen och mat centralt, och det har jag tagit med mig därifrån. Samtidigt försöker jag att applicera Norrlandsmentaliteten på mina vänner – att det bara är att dyka upp och knacka på. Så ofta är hela köket fullt av familj och vänner.

21:00 Vi ser en film ihop. Det får mig att koppla av och man glider in i en annan värld, precis som när man läser en bok.

Lördag

08:00 Jag gillar att stiga upp tidigt och känna in helgen. Jag tänder en brasa och sätter mig i lugn och ro med en kopp kaffe. Resten av familjen trillar in och vi käkar frukost tillsammans.

10:00 Om min dotter har simtävling åker vi med och tittar. Annars försöker vi vara ute. Vi är ofta i trädgården på våren och sommaren. Under svampsäsongen är vi mycket i skogen.

18:00 Det är nästan alltid någon hos oss och äter. Det blir en lång middag med mycket mat och prat. Det där sydländska ... måltider som aldrig tar slut.

Söndag

08:00 Tidig frukost, precis som på lördagen.

10:00 Den stora skillnaden mot lördagen är att det inte är så många simtävlingar på söndagar. Så i stället försöker vi komma ut och göra någonting tillsammans, som till exempel att åka långfärdsskridskor.

15:00 På eftermiddagen brukar jag tjuvstarta med jobbet. När jag går hem startar dagen i USA, så min morgon är alltid full av aktiviteter och mejl från USA. Men jag brukar vänta med fredagens grejer till på söndagen, eftersom de ändå har helg där.

19:00 Söndagsmiddag och filmtajm. Jag älskar verkligen att se på film, allt från actionorienterade thrillers till drama och komedier. Men ibland får familjen välja, och då får jag ställa upp på något engelskt kostymdrama. Vi har ett spelrum, där vi bara spelar spel, och ett rum där vi kollar på film på storduk för att få bra biokänsla.

Namn: Anders Wedahl.

Ålder: 45 år.

Gör: Jobbar som technology evangelist manager på Microsoft.

Bor: I Segeltorp.

Familj: Frun Sara och dottern Emma, som fyller 12 i år.