Omnicloud är en driftsplattform som säger sig erbjuda det enklaste sättet att publicera, drifta och skala sajter och applikationer. De tre grundarna, Per Jonsson, Daniel Marklund och Hannes Landeholm träffades under studietiden vid Linköpings universitet. Från början hette deras tjänst Startawebbhotell.se.

– Vi tänkte oss en tilläggstjänst som webbyråer skulle kunna sälja till sina kunder. Men det hela utvecklades istället till Omnicloud, säger Per Jonsson, vd för företaget.

När en sajt eller applikation växer får utvecklaren ofta arbeta mer och mer med driften. Till slut kanske företaget måste ha en hel driftavdelning eller lägga ut jobbet externt.

Enligt Per Jonsson automatiserar Omnicloud arbetet med driften så att utvecklaren kan fortsätta arbeta med produkten. Omnicloud stöder förutom vanliga filöverföringsprotokollet sftp också git och svn, system för att versionshantera kod. Utvecklare kan direktpublicera till Omnicloud, vilket gör det väldigt mycket snabbare än att skicka filerna via ftp.

För att kunna automatisera arbetet med driften har Omnicloud utvecklat en egen artificiell intelligens som arbetar som systemtekniker.

– Det är en mjukvara som ligger och bevakar klustret och ser till att allt mår bra. Det är mycket saker som ryms under mår bra, men i princip ser den till att allt fungerar, att databaser går att skriva till och så. Allt vilar på hårdvara som vi köper från Amazon Web Services.

Grundarna tillbringade sommaren och hösten med att forska kring och utveckla sin driftsplattform. I december förra året släppte de in några till en stängd betaversion av tjänsten. Omkring 200 applikationer har använt tjänsten och erfarenheterna från testningen resulterade i en ny version av tjänsten som går live under måndagen.

– En del saker som vi antog i början visade sig stämma och andra inte. Vi har skrivit om delar av koden och nu blir tjänsten driftsäker på riktigt, säger Per Jonsson.

Omnicloud kommer att utökas med några tjänster till och så här långt är satsningen självfinansierad.

– Till hösten är det meningen att vi ska göra en ordentlig investeringsrunda.