De flesta leverantörer av e-postsystem började för några år sedan att komplettera sitt utbud med chattmoduler och nu går utvecklingen allt mer mot video.

– Chattklienterna har omvandlats till att bli mer kompletta samarbetsplattformar varifrån man även kan starta olika typer av möten med både text, webbkonferenser och videomöten, säger Gartners analytiker David Mario Smith.

Han har gjort en genomlysningen av marknaden för kommunikationsprodukter och noterar att de under senare år allt mer kan konkurrera med de stora konferenssystemen. Utvecklingen har inneburit att även tunga aktörer som videokonferensmarknaden har fått bredda sitt utbud mot flera plattformar.

Cisco är ett bra exempel. Nyligen presenterade företaget konferenssystemet Telepresence TX9000, som kostar drygt två miljoner kronor, och passar i samma veva på att lansera den första Windowsversionen av samarbetsverktyget Jabber som går att integrera med Telepresence. I marknadsföringen av nya Jabber skriver man att ”användarna får tillgång till hd-video, telefoni, närvarotjänster, instant messaging, videomöten och andra samarbetsfunktioner med hög kvalitet direkt i sin Ipad eller pc”.

– Valet av konferenssystem hänger ofta ihop med vilken leverantör företaget har av annan kommunikationsutrustning. Allt fler börjar använda videokonferenser i takt med att system får stöd för detta, säger David Mario Smith.

Bland de sektorer som varit tidigt ute med att ta till sig möjligheten att utnyttja system för videokonferenser är finanssektorn men även inom sjukvården börjar det röra på sig. Nyligen genomförde TNS-Sifo en undersökning på uppdrag av Cisco och Telia där 4 000 medarbetare i olika branscher ingick. Än så länge är det bara 16 procent av sjukhusen som aktivt använder virtuella möten via video. Bland de landsting som kommit längst märks Västerbottens läns landsting där man arbetat med video sedan 1995 och noterar att antalet videomöten ökar med cirka 35 procent per år.

– Det finns en enorm potential med video. Jag uppskattar att vi genom videosatsningen har sänkt resekostnaderna för läkare, vårdpersonal och patienter med åtskilliga miljoner kronor per år, säger Thomas Molén, medicinteknisk ingenjör i Västerbotten.

Inom högskolevärlden var det länge svenska Marratech som låg i täten men 2007 köptes företagets teknik av Google och återfinns nu i produkten Google Hangouts.

– Nu har alla universitet och högskolor gått över till Adobe Connect där vi har runt 500 samtidiga användare varje vardag, säger Hans Wallberg samordnare för Sunet, det organ som ansvarar för högskolornas nätverk.

Fakta

Gartner har betygssatt systemen utifrån sju olika kriterier: chatt, närvaro, klienter, arkivering, interoperabilitet och integration, administration och konferens. Varje kriterium gav maximalt fem poäng.

IBM: 29

Microsoft: 29

Cisco: 27

Källa: Gartner

Bland de kommunikationsplattformar som analysföretaget Gartner granskat finns Cisco Unified Communications, Avaya Aura, Google Talk och Google Hangouts, Siemens Enterprise Communications, Novell Messenger, Process One, Microsoft Lync Server, IBM Lotus Sametime och Bantu Enterprise IM som främst används inom det amerikanska försvaret.