Bank- och försäkringsbolaget Skandia lanserar nu nytt innehåll i sin nätbank, när man presenterar en så kallad smartbank i en betaversion. I de nya funktionerna ingår bland annat att kundernas köp, överföringar och uttag registreras och analyseras. Sedan ska kunden få en bild av hur pengarna spenderas, för att kunna lägga upp och följa en budget. Smartbanken ska vara den första av sitt slag i Sverige, och nu väntar Skandia på att de konkurrerande storbankerna ska följa efter.

– Vi tror att konceptet smartbank kommer att innebära ett paradigmskifte. En smartbank ska analysera inköpen och hjälpa kunden att göra smartare val, säger Skandiabankens vd Øyvind Thomassen.

De nya funktionerna använder sig främst av kortbetalningsföretagens mcc-koder, som identifierar branscher vid en transaktion, men Skandia har även matat in information manuellt. Minst 80 procent av transaktionerna ska identifieras automatiskt av banken, men i övriga fall kan användaren själv skriva in ett eget alternativ. Det ska även fungera om man vill ändra på den automatiska kategoriseringen – till exempel om det inte var bensin man köpte på bensinmacken utan något helt annat. Den som inte vill använda sig av smartbanken ska inte heller behöva göra det, framhåller banken.

– I Norge, där smartbanken har funnits i cirka två månader har vi lockat 43 287 kunder, säger Øyvind Thomassen.

Där har Skandia under tiden också fått mycket feedback från kunderna och anpassat funktionerna efter kundernas framföranden. Även här i Sverige ska tjänsten anpassas efter kundönskemål. Till sommaren är förhoppningen också att smartbanken ska kunna ta steget in i mobila enheter – men Skandia ratar appar och koncentrerar sig istället på mobilwebb.

– Vi väljer att gå bort från appar och väljer att arbeta devicelöst, säger David Blocho, chef för den nya smartbanken.

Genom att samla in kunddata hoppas Skandia också att kunna bygga en jämförelsefunktion mellan kunder. Som kund ska du kunna jämföra det du spenderar med personer som till exempel bor i samma område, eller som tjänar lika mycket - det ska kunna fungera ytterligare som en sorts finansiell rådgivning.

– Men det kommer aldrig att gå ner på individnivå. Det måste finnas en viss lägstanivå, inte minst för att det också ska bli statistiskt säkert. En nivå det kan landa på är att man jämför sig inom en stadsdel, men det ska inte gå att se vad din granne lägger pengar på, säger David Blocho.