– Vi hade en kartong på drift, en leverans av komponenter som vi inte hade fått och det betydde att 120 personer satt sysslolösa i fabriken. Då knåpade vi ihop en liten godssökare som vi sedan ställde ut på Comdex i Göteborg 2000, säger Mårten Fristedt, försäljningschef på SRT.
Han lägger upp den senaste produkten, en svart dosa som kort och gott heter SRT299. Den är lite större än det gsm-larm som redan tillverkas och den har två antenner.
– Den stora skillnaden är satellitnavigeringen. Men gsm är inte osvikligt så vi har gps-navigeringen kvar parallellt. Gps drar också mer ström så vi har lagt till sparfunktioner. Larmet nöjer sig med att skicka en rapport var femte minut och somnar när bilen stannar. Det finns fem olika profiler och en rad möjligheter att styra larmet och hur mycket rapporter man vill ha. Gps kan generera väldigt mycket data, säger han.
Testar varje exemplar
De tre bokstäverna SRT betyder Scandinavian Radio Technology, men den som känner igen loggan minns naturligtvis någonting som hette Standard Radio och Telefon, vars skylt hängt på den stora fabriken vid Bergslagsplan i många år.
Men historien är längre än så, den börjar med det ITT-ägda Standard Radio 1938. Radiosystem åt försvaret och stridsledningssystem hörde till specialiteterna.
Ur det företaget bröts data- och militärdelen ut 1971 och blev Stansaab som sedan blev Datasaab och EIS.
Flyttade till Vinsta
Men det hör till forntiden. Efter uppdelningen flyttade SRT från Järfälla till Arencos fabrik i Vällingby, eller rättare sagt Vinsta, där en viktig del av produktionen utgjordes av modem åt Hotline och Intertex.
Dagens SRT är det tidigare utvecklingsbolaget – fabriken är nedlagd och under ombyggnad till köpcentrum.
Den lilla gruppen utvecklare har startat på ny kula två kvarter från den gamla fabriken. Här byggs prototyper och testjiggar medan all tillverkning sker i Polen.
– Testjiggarna har pc-koppling och vi testar varje exemplar i fabriken. Programmet kör en test av alla funktioner och signalerar rött och eller grönt. Det betyder att vi kan ha total koll oavsett språkförbistring och avstånd, säger Mårten Fristedt.
Europeiska försäkringsbolag följer noga den trådlösa larmtekniken.
Köper du en exklusiv bil kräver nog ditt försäkringsbolag att du installerar gsm/sps-larm, säger Robias Ryberg, telekomanalytiker på Berg Insight, som räknar med fyra miljoner trådlösa larm i Västeuropa 2010.