Amazon Web Services släpper nu betaversionen av sitt globala partnernätverk AWS Partner Network, APN. Därmed trappar Amazon upp försäljningen av molntjänster via partner, med hjälp av bland annat utökat stöd för försäljning och marknadsföring.

Programmet är öppet för teknikpartner, som systemintegratörer, hyrtjänstleverantörer och plattformsleverantörer, liksom konsulter som arbetar med företagets tjänster.

Företag vill delta kan välja kan välja mellan tre nivåer, registrerad, standard eller avancerad. På den tredje nivån erbjuds bland annat ett större utbud av tjänster från Amazon, liksom support, samt deltagande i partnerkatalogen AWS Partner Directory.

Teknikpartner som vill ingå i den avancerade nivån måste ha minst en produkt som körs med AWS. För att bli konsultpartner krävs ett minsta antal AWS-utbildade anställda, minst två för standardnivån och fem för den avancerade nivån. På den nivån krävs också en viss miniminivå vad gäller fakturering och antal kundreferenser.

Partnerprogrammet dras igång senare i år. Fram tills dess så uppmuntrar Amazon sina existerande partner att kvalificera sig för de högre nivåerna.