I väst pekas ofta censur och övervakning ut som de största hoten mot ett fritt och öppet internet. Men för halva jordens befolkning är problemet ett annat.

Nästan tre miljarder människor tjänar så lite pengar att kostnaden för en bärbar dator, smarttelefon eller surfplatta motsvarar nästan en årslön.

Det har Suneet Singh Tuli. vd på företaget Datawind, funderat mycket på. Hans lösning är Ubislate, en Androidbaserad surfplatta med sju tum stor skärm – som kostar knappt fyra hundra kronor.

– Jag tror att den här kan förändra världen, säger en leende Suneet Singh Tuli och visar upp en Ubislate, när CS träffar honom på Stockholm Internet Forum.

En som tror på projektet är Carl Bildt. "Revolutionerande" var hans omdöme om Suneet Singh Tulis surfplatta efter att de två träffats i New Delhi i fjol.

Han är inte ensam. I december 2011 började Datawind ta emot förbeställningar på Ubislate. Femton dagar senare hade 1,5 miljoner personer beställt surfplattan. I dag väntar drygt tre miljoner köpare på leverans – och ungefär 10 000 nya tillkommer varje dag.

Du som läser det här tillhör inte målgruppen. Ubislate är framtagen för den enorma skara människor som vill, men helt enkelt inte har råd, att koppla upp sig på nätet. Kanske riksha-föraren i Chandigarh – Suneet Singh Tulis hemstad i Punjab – eller gatuförsäljaren i Indiens huvudstad New Dehli.

– Det finns en missuppfattning i väst om att utvecklingsländerna befinner sig på stenåldern tekniskt sett. Så är det inte. Infrastrukturen finns där, men kostnaden för att ansluta sig måste ned, säger Suneet Singh Tuli.

– Om idén om ett fritt internet ska få ordentligt fäste utanför västvärlden är kosntaden för att koppla upp sig den enskilt största frågan.

Den potentiella samhällsnyttan med projektet är nästan ofattbart stor. Billig internettillgång kan ge miljarder människor tillträde till en värld de tidigare varit helt utelåsta från. Utanförskapet som Suneet Singh Tuli tror sig ha en lösning på berör nästa halva jordens befolkning.

Ändå rynkar han på näsan åt den som beskriver Ubislate-projektet som filantropi.

– Jag är inte intresserad av välgörenhet. Jag vill tjäna pengar.
Annars skulle vi behöva förlita oss på andra människors goda vilja. Om vi har en hållbar affärsmodell så kommer projektet inte gå i stå bara för att en politiker ändrar sig eller en bidragsgivare hoppar av.

För visst finns det ett "om". Det ska sägas att Ubislate-projektet fortfarande befinner sig i ett tidigt stadium.

Drygt 10 000 surfplattor har tillverkats så här långt, på uppdrag av den indiska regeringen för användning i skolor. Men den storskaliga kommersiella lanseringen har skjutits upp flera gånger.

I slutet av april ska de första av de drygt tre miljoner väntande kunderna få sina exemplar. Suneet Singh Tuli räknar iskallt med över fem miljoner sålda exemplar under 2012, en omsättning på flera miljarder kronor och en hälsosam vinstmarginal.

Misslyckas han kommer Ubislate att gå till historien som ännu ett överoptimistiskt it-projekt med bristande verklighetsförankring.
Lyckas han kan det innebära förändrade förutsättningar för miljarder människor världen över. Och att den fria, öppna, demokratiska internetvärld vi i väst så gärna vurmar för öppnas upp för betydligt fler än de som har sex tusen kronor över att lägga på en Ipad.

Fakta

Fakta: Affärsmodellen
Ubislate, som tidigare hette Aakash, säljs med ett inbyggt simkort och ett dataabonnemang för en dryg tia i månaden. Dessutom visas annonser i surfplattans webbläsare.
Det är annonsaffären och de löpande abonnemangskostnaderna gör att surfplattans prislapp kan tryckas ned till knappt fyra hundra kronor.
För att minimera dataåtgången är surfhastigheten begränsad till gprs-nivå. Datawind använder dessutom teknik som komprimerar bilder och annan information innan de skickas till surfplattans webbläsare.

Fakta: "Good enough"
Ubislate kritiserades ordentligt i teknikpressen under vintern.
Många jämförde Ubislate med Apples Ipad och Samsungs Galaxy-plattor. "Undermålig prestanda", "usel batteritid" och "dålig pekskärm" var några av omdömena.
Suneet Singh Tuli betonar att många av problemen rättats till i den version av Ubislate som ska levereras i slutet av april. Men han påpekar även att kritiker som jämför hans egen produkt med Apples Ipad missar poängen.
– Idén om att någonting kan vara "good enough" är väldigt viktig. Du och jag har råd att köpa vilka prylar vi vill. Men den här är tänkt för någon med en lön på mindre än tusen kronor i månaden.

Fakta: Ubislate
Operativsystem: Android 2.3.
Skärmstorlek: 7 tum, kapacitiv touchscreen.
Processor: Cortex A8, 800 mhz.
Nätverk: Wifi, gprs. Inbyggt sim-kort.
Pris: 2 999 indiska rupier, knappt 400 kronor.