Året var 1988 och Strider hade ett problem. Ett första exemplar av Commodore 64-spelet The Last Ninja 2 hade precis landat i datorbutiken i Malmö där han arbetade extra efter skolan. Strider hade en sällsynt chans att bli först ut på skolgårdarna med en knäckt version av ett spel som alla ville ha.

För att lyckas med det behövde Strider få över spelet till vännen Gollum. Han var en cracker, med uppgift att plocka bort kopieringsskydden på de spel som Strider försåg honom med. Men Gollum bodde i Ronneby, och att skicka spelet med posten dög inte. Då skulle det inte komma fram förrän dagen efter, vilket skulle ge andra grupper tid att hinna före och snuva de två killarna på releasen. Strider funderade.

Lösningen blev en av grundbultarna i Fairlight, det världsomspännande piratimperium som Strider så småningom fann sig själv styra över. Ett par chokladkakor var allt som behövdes för att övertala konduktören vid Malmö tågstation att hjälpa till. Strider gav honom The Last Ninja-kassetten i Malmö. När tåget anlände i Ronneby stod Gollum på stationen och väntade. Ett par timmar senare var spelet knäckt, signerat med ett Fairlightintro och redo att spridas över världen. Strider kunde nöjt luta sig tillbaka och se hur snacket om honom fortsatte. Ingen fattade hur Fairlight kunde vara så snabba.

– Det var hemligheten, en tågkonduktör. Det är det inte många som känner till i dag, säger Pontus ”Bacchus” Berg, också medlem i Fairlight.

Han skrattar när han berättar historien. Det är nu 25 år senare och vi dricker kaffe vid Slussen i Stockholm. Om några timmar ska Pontus kliva på en Finlandsfärja för att fira Fairlights 25-årsjubileum. Ett trettiotal medlemmar ur gruppen kommer att vara där. Många av dem har känt varandra i mer än två decennier, men flera har aldrig tidigare träffats i verkligheten.

Har du någonsin ägt en Commodore 64? Då vet du redan att Fairlight är en av världens mest seglivade och legendariska piratgrupper. Under sin 25 år långa historia har gruppen knäckt och spridit hundratals datorspel, från 1980-talets Commodore 64-kassetter via Amiga och Super Nintendo till dagens påkostade pc-produktioner. Den grundades av Tony ”Strider” Krvaric i Malmö år 1987. Det var långt innan internet blev vardagsmat, och myten om Fairlight odlades då genom BBS:er, på demopartyn och skolgårdar

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

1980-tal: Tony ”Strider” Krvaric insisterar på att signera sina Fairlight-releaser med orden ”kill a commie for your mommie”. Det var en tidig fingervisning om vart livet skulle föra honom.

1992: Den ökände spelpiraten emigrerade till USA då han också lämnade Fairlight. Efter att ha blivit amerikansk medborgare började han arbeta politiskt, och gjorde snabb karriär inom det republikanska partiet. I dag är Tony Krvaric ordförande för Republikanerna i San Diego.

2008: Nyhetssajten The Raw Story avslöjar Tony Krvarics kopplingar till Fairlight, med rubriken ”San Diego GOP chairman founded international piracy ring”. Fyra år tidigare hade flera andra ur gruppen han grundat gripits av FBI under Operation Fastlink.

2012: Politisk hållning: ”Efter att själv ha upplevt de katastrofala effekter som socialismen fört med sig till Sverige och Europa var han fast besluten att stå upp för de traditionella, konservativa värderingar som gjort Amerika så framstående”, sammanfattar republikanska partiets hemsida hans politiska hållning.

Nutid: I dag talar Tony Krvaric ogärna öppet om sin bakgrund och vill inte bli förknippad med den. Fairlights jubileumsfest är första gången på flera år han träffar de andra i gruppen, enligt Pontus Berg.