Drygt femton år senare ansågs Fairlight och andra piratgrupper utgöra ett så stort hot mot mjukvaruindustrin att FBI kallades in för att sätta stopp för dem. Operation Fastlink, som insatsen kallades, var ett av de största internationella tillslagen mot den organiserade piratkopieringen någonsin. Mer än 120 personer från tio länder greps och åtalades, flera av dem från Fairlight. Enligt USAs dåvarande justitieminister John Ashcroft hade myndigheterna sprängt ett ”välorganiserat kriminellt nätverk”.

Men Fairlight överlevde och finns kvar, även om de flesta medlemmarna från förr nu har nått medelåldern och lämnat scenen, som hackarnas subkultur kallas, långt bakom sig. Veckans jubileumsträff i Stockholm är den första i sitt slag, berättar Pontus Berg. På schemat står mingel, demovisningar, smörgåsbord och öl.

Pontus Berg, nu 43 år gammal, har varit medlem i Fairlight sedan 1988. Under flera år var han en av gruppens ledare. Med sig till intervjun har han Magnus ”Pantaloon” Sjöberg, 38 år gammal, som fortfarande leder Fairlights demosektion. Pontus har arbetat i telekombranschen i flera år. Magnus jobbar som lead software engineer på spelföretaget Digital Illusions. Pontus fnissar när han berättar hur Fairlight år 1992 knäckte och spred Digital Illusions genombrottsspel Pinball Dreams.

Bland andra tidiga medlemmar i Fairlight märks Fredrik ”Gollum” Kahl, i dag professor i matematik vid Lunds universitet och Per ”Zike” Carlbring, numera professor i klinisk psykologi vid Umeå universitet. Och så Strider såklart. Tony Krvarics livsberättelse hör sannolikt till de mest bisarra i den svenska it-historien (se faktaruta).

Pontus och Magnus drogs båda till scenen i skolåldern. ”Nördarnas motsvarighet till fotboll”, säger de. Ingen av dem säger sig vara aktiva i piratvärlden i dag utan sysslar i huvudsak med demoprogrammering. Engagemanget handlar numera mest om att hålla gamla bekantskaper vid liv.

– Jag ser det som att träffa ett gammalt fotbollslag, även om det är yngre förmågor som spelar i dag. Vi må vara gubbar allihop, men vi är fortfarande eliten. Fairlight har format min uppväxt och är en viktig anledning till att jag blivit den jag är, säger Pontus Berg.

Både demoskapande och spelknäckande handlar om utmaningen, menar de. Att visa upp sina kunskaper och få erkännande och uppskattning från andra ”på scenen”. Man kan hävda att nutida fenomen som The Pirate Bay har rötterna i scengrupper som Fairlight. Men varken Pontus eller Magnus mycket till övers för dagens piratkultur. Det som var en tekniskt krävande hobby för entusiaster har ersatts av en själlös snyltarkultur, menar de.

– Den tekniska utmaningen i att knäcka ett spel har jag stor respekt för. Men det som sker i dag har jag väldigt svårt att försvara. Vilken idiot som helst kan rippa en film och ladda upp på Pirate Bay, som dessutom tjänar pengar på det. Det är inget annat än kommersiellt mord på dem som faktiskt tillverkar grejerna, säger Pontus Berg.

Däremot pratar de gärna om de positiva effekter demo- och warezscenen fört med sig. Det går en rak linje från 1980-talets demo- och warezgrupper till dagens blomstrande skandinaviska datorspelsindustri, menar de. Svenska Digital Illusions, Starbreeze och finska Remedy är företag som omsätter hundratals miljoner kronor. Alla har grundats av personer med scenbakgrund.

– Man kan beskylla oss för att ha agerat i en juridisk gråzon. Men nationalekonomiskt tror jag tveklöst att det är ett jätteplus. Tillgången på demon och knäckta spel var enormt viktig för den tidiga hemdatorförsäljningen, säger Pontus Berg.

– Dessutom var det lärorikt. Som nyss fyllda 20 år hanterade jag en verksamhet på fyra kontinenter. Vilken managementkurs hade gett mig den möjligheten?

Sida 2 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

1980-tal: Tony ”Strider” Krvaric insisterar på att signera sina Fairlight-releaser med orden ”kill a commie for your mommie”. Det var en tidig fingervisning om vart livet skulle föra honom.

1992: Den ökände spelpiraten emigrerade till USA då han också lämnade Fairlight. Efter att ha blivit amerikansk medborgare började han arbeta politiskt, och gjorde snabb karriär inom det republikanska partiet. I dag är Tony Krvaric ordförande för Republikanerna i San Diego.

2008: Nyhetssajten The Raw Story avslöjar Tony Krvarics kopplingar till Fairlight, med rubriken ”San Diego GOP chairman founded international piracy ring”. Fyra år tidigare hade flera andra ur gruppen han grundat gripits av FBI under Operation Fastlink.

2012: Politisk hållning: ”Efter att själv ha upplevt de katastrofala effekter som socialismen fört med sig till Sverige och Europa var han fast besluten att stå upp för de traditionella, konservativa värderingar som gjort Amerika så framstående”, sammanfattar republikanska partiets hemsida hans politiska hållning.

Nutid: I dag talar Tony Krvaric ogärna öppet om sin bakgrund och vill inte bli förknippad med den. Fairlights jubileumsfest är första gången på flera år han träffar de andra i gruppen, enligt Pontus Berg.