Efter ett tillkännagivande från Microsoft förra veckan står det klart att den variant av Windows 8 som fungerar på Armprocessorer ska heta Windows RT. Det innebär att Microsoft får en bättre chans att konkurrera med Windows på mobiler och surfplattor.

Nu är analytiker i full gång med att skärskåda Microsofts kommande erbjudande.

– Det är en spekulation från min sida, men det verkar som om Microsoft fått kompromissa med Windows RT. De har främst satsat på att ordna vettig batterilivslängd och att hålla ner vikten på enheterna. De fick inte tid att få med allt de ville, säger Michael Cherry, analytiker på Directions on Microsoft.

Bland funktioner som saknas i Windows RT nämns att utnyttja Windowsnätverk på bästa sätt, till exempel för enklare administration av enheter.

Ett mer grundläggande problem är att det inte går att köra existerande Windowsprogram på Windows RT. Det kan innebära att vissa kunder som vill ha Windowsplattor satsar på sådana som kör den vanliga versionen av Windows 8.

Analytikern Al Gillen på IDC anser att det här är ett så stort problem att det innebär att Windows RT-enheter inte är lämpliga för företagskunder.

– Jag tror att vi kan räkna bort Windows RT på företag, säger han.

En möjlig utveckling är att Intel får fram mer strömsnåla processorer som passar för plattor. I så fall blir det vettigare för företagskunder att satsa på plattor med den vanliga versionen av Windows 8.

Fakta

Microsoft har inte tillkännagivit några datum för de officiella lanseringarna av Windows 8 och Windows RT. En ny testversion av Windows 8 kommer första veckan i juni.