En nyhet som får många att höja på ögonbrynen under årets Tech Days demonstreras av David Trupkin, produktchef på Microsoft, och heter Windows-to-go.

Med Windows-to-go har Microsoft tagit mycket inspiration från Linux. Produkten består av ett usb-minne som gör att man kan köra Windows 8 i vilken dator som helst – så länge den uppfyller systemkraven.

Hela operativsystemet finns nämligen på usb-minnet och det startar om användaren har minnet i datorn när den startas.

Möjligheten att starta operativsystemet från ett usb-minne har funnits i Linuxdistributionen Ubuntu i några år som en möjlighet att testa operativsystemet innan man installerar det, men Microsoft utökar konceptet med flera matnyttiga funktioner. Till exempel pausar systemet om någon bara drar ur usb-minnet mitt under körning. Stoppas usb-stickan in igen inom en minut återupptas sessionen som om ingenting hänt.

I teorin skulle man alltså kunna köpa en Windows8-licens bara för att köra från ett usb-minne, men enligt David Trupkin kommer man inte kunna använda vilket usb-minne som helst.

– Vi kommer att sälja det som en oem-produkt och producenter kan sälja Windows-to-go-stickor, säger han.

Fakta

När David Trupkin, som är produktchef på Microsoft, demonstrerar Windows-to-go avslöjar han inga tekniska detaljer, men berättar att det kommer säljas som en usb-sticka med Windows på.