Up(p)studsig!

Både i design och känsla är Volkswagens senaste tillskott i citybilssegmentet Up smått kaxig. På något underligt vis känns Up rymlig, trots sin litenhet exteriört (3,54 x 1,64 x 1,48), och är skön att köra på landsväg trots att den är en småbil. I stadsmiljö gör dess storlek att den smiter in överallt. Formen är spännande, och förebilden har varit en rektangulär låda, enligt design­chefen Klaus Bischoff.

Backvarnare, lackade backspeglar, smart infotainment system (maps & more), interiört lackade paneler och snyggt skålade förarstolar är några av detaljerna som ger det lilla extra. Up har även fått högsta betyg i säkerhet (Euro NCAP).

Vass fickkniv

Victorinox Cadet 5 lanseras i fem glada färger till våren. Fickkniven har ett antal praktiska funktioner som ­underlättar vardagen, och kommer med skinnfodral. Om du tycker att du skulle ha mer praktisk användning av två 64 GB usb-minnesstickor i stället för kniv, kapsylöppnare och nagelfil, ­heter produkten i stället Slimduo. Victorinox har för övrigt i dag vuxit från att bara göra knivar till att även ha en stor kollektion av kläder, ­väskor och klockor under samma alp-sportiga stil. Priset på Slimduo är 2 995kronor och Victorinox ­Cadet kostar 599 kronor.
>www.victorinox.com

Väldesignade brickor

Olle Eksell är mest känd för att 1956 ha designat och genomfört det första svenska designprogrammet för en produkt, närmare bestämt ögonlogotypen för kakaoprodukten Ögonblick. Olle fick mängder av internationella designutmärkelser under sin livstid och blev utnämnd till hedersprofessor år 2001 av Sveriges regering. Olle Eksell proklamerade i sin bok “Design = ekonomi” som gavs ut 1964, vikten av design för produkters försäljningsframgång, något som känns högaktuellt i dag då Apples väldesignade produkter har skapat ett enorma värden för företaget. Nu släpps Olle Eksells motiv på olika föremål som säljs på hemsidan olleeksell.se. Missa inte heller filmerna på hemsidan där vi ser Olles fru Ruthel berätta om denna designgurus intressanta liv på ett fint och underhållande sätt. Brickor, artprins och väska kostar från 210 kronor.
>www.olleeksell.se

Mobil klämma

Jabra Clipper är ett stereoheadset som enkelt kläms fast på kläderna. Det kan anslutas via bluetooth till två enheter samtidigt – till exempel en mobiltelefon och en musikspelare – och växlar automatiskt mellan musik och samtal. Headsetet har in-ear-hörlurar med bullerdämpande öronpluggar. Clipper har enkla och funktionella kontroller, en ren, skandinavisk formgivning och finns i fem färger. Standbytid åtta dagar, taltid sex timmar och vikt 20 gram. Pris 450 kronor.
>www.jabra.com

Högljudd docka

Bayan 7 Ipod- och Iphonedocka har en 8-tums subbashögtalare som tillsammans med de fyra diskanthögtalarna ger hela 120 watts ljudeffekt, vilket räcker mer än väl till midsommarfesten. Pris 3 500 kronor
>www.bayanaudio.com

360 graders vy

Om du inte orkar sy ihop dina panoramabilder i datorn för att få en 360-gradersbild av något som du har fotograferat är Tamaggo 360-Imager en perfekt lösning. Håll kameran ovanför huvudet och tryck på knappen på sidan av den äggformade kameran så tas ett perfekt 360-gradersfoto i 14 megapixlar. Du kan föra över bilderna via bluetooth direkt till datorn, och där om du vill enkelt dela upp bilden till vanliga fotostorlekar. Pris 1 500 kronor.
>www.tamaggo.com

Smartare armbandsur

Efter att ha producerat den smarta Ipulseklockan (som kan kopplas ihop med en Blackberry) så lanseras nu en ny och på många sätt bättre version kallad Pebble, till din Android eller Iphone.
Pebble kan bli verklighet tack vare att konstruktörerna har lyckats få förhandsbokningar på över 700 000 kronor från slutkunder på hemsidan Kickstarter.com, pengar som behövs för att dra igång produktionen. På bara ett par veckor har Pebble nu förhandsbokningar till ett värde av 18 miljoner kronor, alltså redan en succé. För de som förhandsbokat kommer klockan vid slutet av sommaren. Men varför detta stora intresse för en smart klocka? Pebble har en monokrom skärm av e-papperstyp med en batteritid på över sju dagar. När du cyklar eller löptränar kan du koppla den till din smartmobil för att få fram hastighet, gps bestämd längd på träningspasset, olika tider med mera. Du kan styra Spotify och andra musikspelare på din mobil direkt från klockan. Du ser vem som ringer, om du har händerna upptagna med något annat, och sms eller olika sociala uppdateringar syns även i realtid på skärmen. Pebble lanserar ett öppet program så att vem som helst ska kunna konstruera olika appar till klockan. Den är dessutom vattentät.
Förhandsbeställ Pebble på www.kickstarter.com. Pris 700 kronor.