I april tog Internet Explorer nya andelar för tredje gången under årets första fyra månader enligt analysföretaget Net Applications. Webbläsaren landade på 54,1 procent för april och är med det tillbaka på samma nivå som i september förra året. Sedan 1 januari har Internet Explorer växt och gjort comeback efter att länge ha tappat andelar till först Firefox och senare Google Chrome.

Microsoft själva satsar allt på Internet Explorer 9 som bara fungerar på Windows Vista och Windows 7. Internet Explorer 6, en version som Microsoft försöker lägga i graven minskade till 4,1 procent i april. Det är de nyare versionerna som växer och en anledning till det är att Microsoft har börjat med att automatiskt uppgradera äldre versioner av sina webbläsare. I slutet av förra året sa Microsoft att de skulle börja tvinga Windows att uppgradera till den nyaste möjliga versionen av Internet Explorer istället för att fråga användaren om lov som tidigare.

Också Google Chrome växte i april till 18,9 procent och vände med det en tre månader lång nedgång. Mozillas Firefox och Apples Safari förlorade andelar och stannade på 20,2 respektive 4,8 procent för april. För Firefox var det här lägsta nivån sedan oktober 2008. Norska webbläsaren Opera låg kvar på 1,6 procent.

Analysföretaget Net Applications beräknar webbläsarnas användarandelar med data från fler än 160 miljoner unika besökare på 40 000 sajter som företaget övervakar.