På frammarsch
Interna appar blir fler

I en undersökning som Telenor genomfört bland it-beslutsfattare i svenska företag uppger 19 procent att de har en specialutvecklad app för internt bruk. Och de kommer att få sällskap. 40 procent säger att de planerar att utveckla en intern app under de närmaste åren.

Hög wow-faktor
Säljarbilar ersätts med app

Verktygsjätten Bahco tänker utrusta säljarna av sågblad till bandsågar med en Ipad-app. Försäljning av bandsågar är komplicerat. Det krävs mycket information och beräkningar för att hitta det som passar kunden och appen innehåller bland annat skärdata och produktinformation för att kunna göra beräkningar på fältet.

Tidigare åkte säljarna runt med stora kataloger i bakluckan på bilarna, men de har nu ersatts av en Ipad-app.

Men trots smidigare arbete dröjer det nog ett tag innan det betalat sig, tror Tomas Ivner, produktutvecklare på Bahco.

– Det kommer nog att ta lite tid till dess, ja. Just nu är det mycket av en wow-faktor, säger han.

Sparar ryggar
SJ:s lokförare får plattor

SJ har två interna appar. Björcks 24-7 är den ena, som innehåller information om ersättningstrafik. Den andra är Trafikinformationsappen, som SJ kallar Trappen. Den finns tillgänglig för samtliga inom SJ, men är anpassad för lokförare och ombordpersonal.

– Vi såg att det finns ett stort behov bland våra anställda. Uppkopplad mot internet går det snabbare att ta reda på vad som händer. Förr fick personalen ringa, säger Anders Edgren, ansvarig för appen.

Appen anpassas efter den anställdes schema och innehåller information om stationer, tågmöten, förseningar och viktiga telefonnummer.

Nyligen har lokförarna fått androidplattor.

– De har sina linjetabeller i plattorna, som innehåller information om resorna. Förut har det varit en gedigen papperslunta på något kilo. Appen är alltid uppdaterad och synkad, och det blir inte lika mycket att bära på, säger Anders Edgren.

Kommuner också
App för politiskt arbete

I Göteborgs stad kan kommunstyrelsen använda en mobilapp för det politiska arbetet. Den inkluderar bland annat dokument och möteskallelser. En stor anledning till att appen utvecklades var att göra verksamheten effektivare och minska pappershanteringen.

Det finns även appar för färdtjänsten och miljöförvaltningen i staden, men om det blir fler är än så länge för tidigt att säga.

– Det är inte omöjligt. Men vi går fram i en fart som styrs av vår förmåga att rationalisera och styra verksamheten, säger Magnus Petzäll, cio i Göteborgs stad.

Även för mindre
Intranät för det lilla bolaget

Det är inte bara SJ med 4000 anställda och verktygsjätten Bahco som använder egna appar. På it-bolaget Svep Design Center arbetar ett trettiotal personer, men det har inte varit något hinder. Där finns en intranätsapp i bruk.

– Först och främst har vi varit intresserade av utvecklingen och mobilitet, säger Daniel Nord, utvecklare på Svep Design Center.

Än så länge har långt ifrån alla på företaget börjat använda appen, men trots det menar Daniel Nord att det ökar personalens välbefinnande – det blir helt enkelt lättare att kommunicera, menar han, vilket är en fördel.

Fakta

Getinge
Medicinteknikföretaget Getinge har tagit fram en app till säljarkåren med information om företagets sortiment. Den ska även ge snabb kontakt med kunderna.

Skandiamäklarna
Skandiamäklarna har tagit fram en app för mäklarkåren. I stället för att bära runt på dokument finns all information i Ipaden. Idén till appen kom från mäklarna själva.

Staffanstorps kommun
I skånska Staffanstorp har kommunen tagit fram en applikation för hantering av möteshandlingar och voteringar. Samtliga kommunpolitiker utrustas med Ipad-appen.