EU-kommissionären för den digitala agendan, Neelie Kroes, meddelade nyligen att Acta-avtalet med stor sannolikhet aldrig kommer att införas.

– Vi kommer troligen att stå utan både Sopa och Acta, sa Neelie Kroes i ett tal till bloggare och webbentreprenörer i Berlin, enligt IDG News.

Antipiratuppgörelsen har fastnat i flera instanser i EU-maskineriet, som en följd av omfattande protester i de länder där avtalet först skulle börja användas. Ett stort antal EU-parlamentariker har därför uppgivit att de ska rösta mot Acta under den omröstning som planeras ske i juni eller juli.

En av stötestenarna är att myndigheter ska kunna tvinga operatörer att lämna över information om kundernas aktiviteter online om de senare misstänks för upphovsrättsbrott.

Förra månaden kom EUs dataskyddskommitté fram till att Acta saknade tillräcklig noggrannhet när det gäller att fastslå vilka åtgärder som ska kunna vidtas för att hantera brott mot upphovsrätten på nätet.

Fakta

Acta är ett handelsavtal som reglerar immaterialrätt, till exempel patent och upphovsrätt. Till stor del handlar avtalet om otillåtna kopior av fysiska varor, men även upphovsrätt i digitala sammanhang.

Avtalet förhandlades fram mellan företrädare för EU, USA och nio andra länder. Det skulle bli tvingande efter att ha ratifierats av sex EU-länder. Omfattande protester i Europa blev enligt EU-kommissionären Neelie Kroes en väckarklocka i många länder. Hittills har ingen av länderna ratificerat avtalet. Acta måste godkännas i EU-parlamentet innan avtalet kan bli tvingande.