Mastercard plockar med sin tjänst för betalning via mobilen, Paypass, till Sverige. Den svenska marknaden blir ett testland när tjänsten nu lanseras globalt.

– Vi får förstås vara lite stolta från vår sida. Vi ansvarar för åtta länder i Norden och Baltikum och har blivit utsedda att pilotbetatesta Paypass Wallet. Det är ett tecken på att vi har en mogen marknad och en kundkrets som är redo att ta till sig ny teknik och e-handel, säger Mats Taraldsson, chef för Mastercards affärsutveckling i Norden och Baltikum.

Användarna ska kunna koppla sina betalkort, oavsett leverantör, till Paypass-plånboken för att kunna använda den vid traditionell näthandel, e-handel via mobilen men också mobilbetalningar i butik via nfc-teknik.

Till Paypass-projektet har man lyckats locka två svenska storbanker: SEB Kort och Swedbank. Därefter ska man fortsätta med att locka till sig handlare att testa tjänsten.

– Vi siktar på stora aktörer, som de största e-handlarna och viktiga och stora betalväxlar, säger Mats Taraldsson.

Enligt honom kan e-handlare säkra fler köp på nätet när det blir enklare för köpare att genomföra betalningar.

– I stället för att knappa in kortnummer och annan information för att genomföra ett köp ska man kunna genomföra det med ett knapptryck. Det är bra för handlarna, men naturligtvis även för oss om vi får upp volymerna för genomförda transaktioner här i Sverige, säger Mats Taraldsson.

I stället ska det ersättas med en personlig inloggning, som används i mobilen eller via datorn hemma.

– Vi har designat en lösning som innebär en bra upplevelse för användarna. Det här blir inte krångligt, säger Mats Taraldsson.
Paypass-plånboken ska även kunna användas utomlands.

– Vi har det globala tänket, och det är en våra främsta konkurrensfördelar, säger Mats Taraldsson.

Mastercard planerar även att tillhandahålla systemet så att andra aktörer ska kunna göra en speciellt anpassad digital plånbok.

Det dröjer ännu lite innan systemet helt kommer att vara på plats. Sent i år lanseras Paypass i Australien, USA, Kanada och Storbritannien. Tidigt 2013 räknar Mats Taraldsson med att Paypass kan vara på plats i större utsträckning i Sverige.

Satsningen kommer att kosta Mastercard en del – när eller om det börjar löna sig för kortjätten är inget som Mastercard ännu räknat på.

– Det här är en långsiktig lösning från vår sida, så det är ännu lite svårt att säga. Men det här är ett stort kliv mot ett samhälle utan plastkort, säger Mats Taraldsson.

Fakta

Mastercard började testa sin Paypass-lösning under 2003. Två år senare rullades systemet ut på vissa utvalda marknader. Enligt egna siffror hade 92 miljoner kort och enheter redo för Paypass distribuerats våren 2011.

För att använda mobilen för betalning i butik används nfc-teknik, near field communication, närfältskommunikation på svenska. Tekniken används för kontakfritt utbyte av data på korta sträckor.