För ett år sedan väckte den moderate landstingspolitikern Torbjörn Rosdahl debatt i Stockholm när han motiverade en hundralapps prishöjning av månadskortet i kollektivtrafiken med att höjningen motsvarade ”tre påsar chips”. Exemplet var måhända en smula arrogant, men Rosdahl satte fingret på något annat: vårt behov av att relatera det abstrakta begreppet pengar till något mer gripbart.

Behovet att få grepp om slantarna växer dessutom med pengahögens storlek. Ta Apples kassa. De 110 miljarder dollar som Apple samlat på sig har konstaterats räcka till sådant som alla konkurrenter på mobiltelefoniområdet, 244 resor till Mars eller hela Grekland.

Som betraktare av de skyhöga värderingarna i internetbranschen kom det bästa mätverktyget på länge när Facebook nyligen köpte fototjänsten Instagram, som inte har några intäkter, för en miljard dollar. Fram med räknestickan.

Krisande Nokias börsvärde är 12 instagram, att jämföra med Apple som är värt 529 instagram.

S-ledaren Stefan Löfven anklagade under söndagens partiledardebatt regeringen för att ha dragit ner anslaget till utbildning med 0,08 instagram.. Statsminister Reinfeldt kontrade med att alliansregeringen satsat 1,18 instagram på utbildning sedan maktskiftet.

Den sänkta krogmomsen kostar 0,8 instagram, och regeringens satsningar på bredband fram till 2014 ligger på 0,07 instagram.

Omdebatterade Vårdcentralen Serafen i Stockholm såldes av landstinget för 0,0001 instagram (0,1 instamilligram) men såldes vidare för 0,003 instagram (2,9 instamilligram).

På auktionshuset Sotheby’s såldes Edvard Munchs Skriet för 0,12 instagram – lika mycket som Linkedin betalar för presentationstjänsten Slideshare. Slideshare kan alltså sägas betinga ett pris på en Skriet.

Slutsats: pengars värde är abstrakt även satt i relation till annat.

Tre påsar chips motsvarar förresten 0,000000015 instagram.