Banker och kortföretag

Bankerna samarbetar för att lansera att system där privatpersoner kan skicka pengar till varandra i realtid, oavsett i vilken bank de är kunder.

Men de konkurrerar också, bland annat Swedbank jobbar på en mobilbetaltjänst och lanserar en testpilot före sommaren.

Visa och Mastercard har var sitt system för kontaktlösa betalningar med kort som har nfc-teknik. De används i bland annat England. Visa ska också under året lansera ett system för betalningar i butik och för att flytta pengar mellan mobiler. Målet är att få bankerna att utveckla egna betalsystem baserade på tekniken.

Bankernas fördel är att de kan finansiella tjänster, men kortföretagen är de enda som har en verkligt global affärsmodell och som redan har en global infrastruktur.

Mobiloperatörerna

De svenska mobiloperatörerna Telia, Telenor, Tre och Tele2 släpper med det gemensamma bolaget 4T tjänsten Wywallet till sommaren. De har flera olika sätt att betala med mobilen, bland annat kan man starta ett konto hos dem och använda för att betala. Operatörerna blir då en egen bank och konkurrerar med bankerna och kortföretagen.

Operatörerna har inte någon erfarenhet sedan tidigare, det är en utmaning att ta sig an den här typen av tjänster. Att de gör det här tillsammans ger dem en stark bas att bygga på.

Uppstickarna

Antingen ser vi ett system där mobilen i princip ersätter plastkorten, och att betalningen fungerar på samma sätt som i dag. Ett uppstickarföretag med en sådan lösning är svenska Payair. De har hållit på länge. Payair finns i flera webbutiker och i ett tusental fysiska butiker. De stöder betalningar via både qr-koder och nfc (se artikel nedan).

Men det finns också företag som vill hitta nya sätt för betalningar. Svenska Seamless är ett exempel på det. De ska lansera sin tjänst i Sverige under våren och använder qr-koder. Seamless hoppar över kortföretagen och pratar direkt med bankerna och säger själva att de på så sätt halverar butikernas transaktionsavgifter.

Sedan finns Google med sin Wallet. De kommer från ett helt annat håll och är mest intresserade av information kring betalningar, inte själva betaltjänsterna i sig. Google Wallet samarbetar också med kortföretagen och finns än så länge bara i USA.

Svenska Izettle vill ge alla möjligheten att ta emot kortbetalningar. De har tagit fram en liten dosa som läser av chipp på kort som man kopplar till sin smarta mobil.