När Björn Jeffery och Emil Ovemar startade Toca Boca 2010 hade de en enkel men viktig utgångspunkt – att skapa något som barn tycker är roligt. Det skulle vara digitalt, men byggas kring hur barn faktiskt leker. Konceptet har blivit en braksuccé och företagets produkter finns med i toppen av många länders App Store-listor.

– Vi tittade på vilka digitala produkter som hade gjorts för barn till Ipad, och insåg att nästan alla såg likadana ut. Antingen så var det böcker eller spel, och väldigt få lät barnen använda sin egen fantasi, berättar Björn Jeffery, vd på Toca Boca.

Björn Jeffery har precis flyttat till San Francisco i USA. Tanken är att Toca Boca ska komma närmare både Apples ekosystem och bolagets största marknad.

– Jag kommer att rekrytera personer till något som kan beskrivas som ett marknads- och analysteam. Kontoret i Stockholm, där spelen utvecklas, kommer att finnas kvar som tidigare.

Startade egen webbyrå

Själv halkade Björn in på produkter riktade till barn redan under gymnasieåren. Då hade han hand om en nätdel på Göteborgs-Posten, där det var barn som stod för det journalistiska innehållet. Han har även varit ansvarig för ett community för barn och ungdomar på SVT.

– Men det var först efter att jag startat min egen webbyrå Good Old som jag hamnade på Bonnier. Och Toca Boca kan man säga är en spin off på det jobb jag gjorde för deras forsknings- och utvecklingsenhet.

Björn Jefferey säger att böcker och spel kan lära barn massor av saker, men att de bara utgör en liten del av de olika sätt som barn leker på. Utmaningen för honom med Toca Boca blev att skapa något som uppmuntrar barn att umgås, röra på sig och vara kreativa.

– Våra produkter är egentligen inte spel, de är digitala leksaker. Det finns aldrig någon tidspress eller några high score-listor. Vi har tittat på hur man traditionellt sett har designat fysiska leksaker, och sedan försökt skapa digitala motsvarigheter.

Interaktiv stekpanna

Ett av företagets uttalade mål är att skapa produkter som kan underlätta annan lek. Med appen Toca Boca Kitchen kan till exempel Ipaden förvandlas till en interaktiv stekpanna, och ofta använder barnen den ovanpå en vanlig leksaksspis. Ett annat exempel är Helicopter Taxi, en app som låter användaren flyga runt en helikopter på skärmen – fast med den verkliga omgivningen som bakgrund.

– Det viktigaste för barnen är att det är roligt. Det spelar ingen roll om det är en digital app eller en fysisk leksak, eller en kombination.

Toca Boca ägs av Bonnier, och både Björn Jeffery och medgrundaren Emil Ovemar arbetade tidigare på företagets forsknings- och utvecklingsenhet. Det här var innan Ipaden kommit ut, och ett av deras projekt gick ut på att undersöka vad som händer när en sådan pryl kommer in i folks hem.

– En sak vi lade märke till är att det är en produkt som lämpar sig väldigt väl för att göra saker tillsammans på. Det går även på en Iphone, men det är inte lika lätt. Och det är något vi har tagit med oss till Toca Boca, att barn och föräldrar ska kunna göra saker tillsammans, säger Björn Jeffery.

Och lanseringen av surfplattor och smartphones har skapat en ganska unik situation i hemmen.

– De flesta skulle inte köpa en leksak, gjord av glas, för 6 000 kronor till sin treåring. Men nu köper folk en Ipad till familjen, och det blir naturligt att barnen får låna den i vissa situationer, som till exempel bak i bilsätet. Så det ger barnen tillgång till otroligt dyra och avancerade prylar.

Men vad är det egentligen som gör att barn är så fascinerade av smartphones och surfplattor?

– Jag tror att det hänger ihop med pekskärmen i sig. Det blir barnens första interaktiva digitala medieupplevelse. Pekskärmen är så intuitiv att det är lätt för barnen att förstå hur de kan styra och kontrollera olika saker. En annan aspekt är tillgängligheten. Förut var spel och andra produkter ofta begränsade till en stationär dator, men den hade man inte direkt nytta av i baksätet på väg till fjällen.

En av de största utmaningarna för Toca Boca har varit att slå sig in på den extremt topptunga marknaden som App Store utgör – där apparna på topplistorna står för nästan all försäljning.

– Antingen så går det väldigt bra eller inte alls. Det är i princip de två lägen som finns. Det är väldigt få appar som bara tuggar på och går okej. Det tog ett tag att förstå den dynamiken.

Sålt i 119 länder

I dagsläget har Toca Boca sålt appar i 119 länder, och ofta ligger apparna högt upp på topplistorna. USA är den största marknaden, men apparna går också väldigt bra i till exempel arabländerna. På Kuwaits Ipad-lista har man just nu med sju appar på topp 30-listan. En förklaring till det breda genom-slaget är att man så långt det går undviker text i apparna.

– Vi gör det av flera skäl. För det första är barn i ung ålder oftast inte så läskunniga, så det finns ingen poäng i att kommunicera för mycket med hjälp av text. Men det gör också att vi slipper språkproblematiken och kan lansera samma spel i hela världen.

Vad är det som driver dig i yrkeslivet?
– Det jag tycker är roligast är att analysera, att försöka lista ut vad som kommer att hända härnäst. Att göra research och lära mig saker och sedan försöka applicera den kunskapen i en verklig situation.

Hur ser du på uppdelningen mellan arbete och fritid?
– Jag har alltid haft rätt många sidoprojekt som jag tycker är roliga. Oavsett om det handlar om arbete eller fritid så försöker jag att fylla dagarna med så mycket roligt som möjligt, och reducera det tråkiga i så stor utsträckning som det bara går.

Vad gör du när du inte arbetar?
– Jag och min fru reser väldigt mycket. Och så försöker jag att lära mig att läsa böcker. Det kan låta konstigt, men jag blir ofta uttråkad av skönlitteratur. Men jag har köpt en Kindle, vilket har gjort att jag läser mer. Och när jag får tid sysslar jag en del med origami, japansk pappersvikning. Det är radikalt annorlunda mot det jag jobbar med. Det handlar inte alls om de breda dragen, utan snarare om superprecis fingertoppskänsla. Det är väldigt här och nu, vilket kan vara väldigt avslappnande. •

Fakta

Namn: Björn Jeffery.
Gör: Vd på Toca Boca.
Ålder: 31.
Bor: I San Francisco tillsammans med frun Miriam Olsson Jeffery.Utbildning: Läste tre kurser på Lunds universitet, men blev snabbt uttråkad och besviken på universitetsupplevelsen. Kände mig understimulerad och hoppade av.
Läser: Just nu läser jag Liar’s Poker av Michael Lewis och The Element av Sir Ken Robinson, som handlar om att hitta sin passion i livet. Läser nästan uteslutande på min Kindle.Favoritapp: Den jag har mest nytta av är Tripit, en smidig reseapp som har koll på allt från vilken terminal jag ska flyga från till var hotellet ligger.
Skulle gärna äta långfrukost med: Tim Cook. Eftersom vi har byggt ett bolag som finns helt i Apples ekosystem så skulle det vara kul att höra hur han ser på barn och hur de använder Apples produkter.
Bästa tips för en lyckad helg: Att ta det fruktansvärt långsamt på morgonen. Och passa på att göra saker som tar lite längre tid, som att köpa ost där den är godast och bröd där det är bäst.