Senatens juridiska kommitté ska granska klagomål från Mozilla när det gäller hur Microsoft gör sina webbläsargränssnitt tillgängliga i Windows RT, Runtime, ett operativsystem för bland annat surfplattor med Arm-processorer.

Enligt Mozilla så begränsar Microsoft tillgången till viktiga programmeringsverktyg för webbläsare som ska köras på Windows RT. Klagomålen har fått. Herb Kohl, som är styrelseordförande för kommittén för konkurrensfrågor och konsumenträtt, att reagera, uppger IDG News.

I förra veckan riktade Mozilla, som utvecklar webbläsaren Firefox, klagomål mot att Microsoft begränsar eller blockerar tillgång till programmeringsgränssnitt som är avgörande för att Mozilla ska kunna konkurrera med Microsofts webbläsare Explorer 10 på apparater som bygger på Arm-baserade processorer. Internet Explorer 10 har tillgång till sådana programmeringsgränssnitt, api-er, för Windows RT, men inte konkurrerande webbläsare som Firefox.

Mozilla anser att det är nödvändigt att få tillgång till bland annat api-erna för Win32 för att utveckla en version av Firefox som kan köras effektivt under Windows RT. I förra veckan betecknade Mozillas chefsjurist Harvey Anderson Microsofts agerande som närmast ett konkurrensbrott:

– Att Microsoft blockerar api-erna verkar vara den typ av beteende som en tidigare uppgörelse mellan amerikanska justitiedepartementet och Microsoft skulle förhindra, säger han.

Senare har Anderson betonat att tvisten bör lösas med förhandlingar, inte främst med juridiska åtgärder. Microsoft har tidigare lovat att företaget ska arbeta öppen med sina gränssnitt.

Företaget har tidigare träffat en uppgörelse med USA-myndigheterna efter anklagelser med amerikanska konkurrensbrott, men befinner sig i dagsläget inte under granskning. Även Google anser sig vara oroligt över situationen kring operativsystemet Windows RT. Varken Microsoft eller Herb Kohl har velat kommenterat uppgifterna.