Världen snurrar allt fortare. Kanske är det en smula klyschigt men inte desto mindre sant. De flesta verksamheter står under allt hårdare press från såväl kunder som konkurrenter som ägare och investerare att skapa nytt och bättre.

Det finns i princip inga verksamheter som inte är beroende av informationsteknik. Förmågan att snabbt anpassa sig till omvärlden sitter alltmer ingjuten i system och kod. Den operationella sårbarheten är stor när systemen sviker och då räknas förlusterna i miljoner och miljarder. Men det finns även en strategisk risk inbyggd i kisel och silikon.

Det tog Henry Ford sex månader att ställa om hela sin produktionsapparat från den framgångsrika T-Forden till den nya modellen A. Det kanske låter mycket men om man tänker på allt som skulle bytas ut i form av verktyg, mallar, rutiner, inköp och så vidare och det faktum att det var år 1927 så är det ganska begripligt.

Svårare är det då att förstå varför det tar i snitt 18 månader för att få ut en ny försäkringsprodukt på marknaden. Det är väl bara att programmera om systemet, eller?

Jag mötte för ett par år sedan reseföretaget som ville erbjuda sina kunder möjligheten att resa med tåg. Det nya erbjudandet låg helt rätt i tiden. Medvetenhet om miljön, slow-rörelsen, terrorhot mot flyget gjorde produkten till en viktig del av den nya, önskade marknadspositionen.

Destinationer, platser på tåg, hotell, marknadsföring, prissättning och ny katalog gick enkelt att fixa. Alla drog med kraft åt samma håll. Nu skulle det bara fixas till på ”it-sidan” också. På klassiskt maner kastades bollen över med frågan: hur svårt kan det vara?

Det visade sig snart att det kan vara väldigt svårt. Särskilt när systemen byggts på 1970-talet och helt specifikt för att hantera flygplan – inte tåg. Nu var goda råd dyra och en snabb lösning var nödvändig.

Med god uppfinningsrikedom kunde tågen ges ett fejkat flygnummer.

En ”work-around” räddade lanseringen. Men när hyrbilar skulle läggas till så gick det inte längre. Då blev det svårt på riktigt.

Alla strategier måste omsättas i konkreta aktiviteter för att förverkligas. Av det skälet kommer här en uppmaning: cio:er och vd:ar på denna planet, förenen eder.

För er egen skull – och för oss kunder och era ägares skull – gör det snarast.

Ni behöver varandra och en bro byggs bäst från båda sidorna.