Med lanseringen av High Performance Analytics, hpa, täcker beslutsstödsjätten Sas Institute in alla hajpade tekniker inom området. Eller vad sägs om big data, parallellitet och hantering av data i minnet.

Det handlar om en plattform för att hantera, analysera och visualisera data, och att distribuera analyserna.

Det främsta säljargumentet är att körningar som tidigare tagit tiotals timmar nu går på under en minut. Sas framhåller framför allt att det ger helt nya möjligheter till beslutsfattande på företag. Under en demonstration i Stockholm nyligen berättade och visade personer från företagsledningen exempel på analyser som blir möjliga.

Två exempel är att bedöma risker för aktiehandel och att ta reda på varför vissa flygningar blir försenade. Poängen med Sas Institutes nya plattform är att det går att göra analyserna blixtsnabbt, med alla data som finns tillgängliga.

Under demonstrationerna hamrades faktumet att man arbetade med drygt en miljard rader data in gång på gång.

– Vi fick ett uppdrag att göra en riskanalys för aktiehandel. Problemet var att den tog 18 timmar att köra, när den var klar var man redan i gång med nästa handelsdag. Med hantering i minnet tar analysen under en minut, säger Jim Goodnight, som är Sas Institutes vd och majoritetsägare.

När CS utsände frågar hur man ska lagra data, som hanteras i minnet, mer permanent blir stämningen olustig på podiet.

Sas representanter vill för allt i världen inte kalla sin lösning för en minnesdatabas, som SAP benämner sin produkt Hana, vilken delvis kan användas till samma saker som hpa. Man vill uppenbarligen inte heller ta namnen på konkurrenter som Oracle i sin mun när permanent lagring kommer på tapeten. Annars är det troligt att data finns i till exempel en Oracledatabas mellan analyserna.

Svaret mynnar ut i att Sas ramverk tar hand om att skyffla in och ut data, man ska inte behöva oroa sig för det. I en enskild intervju efter föredragen är Jim Goodnight tydligare.

– Det tar några sekunder att läsa in en terabyte data, det är inte ett problem. Alla tillgängliga processorkärnor arbetar parallellt även med läsning av data.

Just parallellitet är Goodnights käpphäst. Han pratar länge och gärna om vad som blir möjligt när många processorkärnor arbetar samtidigt. I demonstrationerna under lanseringen använder företaget till exempel ett racksystem med 48 rackservrar som kan köra 1 152 processer samtidigt för parallell analys av data. I ett scenario med en miljard rader data innebär det att varje process tar hand om knappt 900 000 rader data.

Fakta

Sas Institute skiljer sig från de flesta stora mjukvaruföretag genom att vara privatägt. Enligt vd:n, och majoritetsägaren, Jim Goodnight innebär det att det blir mycket enklare att vara innovativ.

– Det blir mycket mindre byråkrati med ett privatägt företag, säger han.