De fyra storbankerna i Sverige – Nordea, Swedbank, Handelsbanken och SEB – ska tillsammans med Länsförsäkringar och Danske Bank lansera mobilbetalningstjänsten Swish.

– Om man går samman gemensamt och arbetar med detta går det enklare att lösa utan några fel. Men fler är välkomna att ansluta sig, säger Handelsbankens presschef Bengt Carlsson.

Som bankkund laddar du ner en app till din smartmobil och kopplar ditt mobilnummer till bankkontot inne i internetbanken. Tjänsten kräver även att användaren har installerat Mobilt BankId. I första läget är tjänsten främst tänkt att användas av privatpersoner som vill genomföra transaktioner mellan varandra. Pengar ska kunna överföras mellan två bankkonton i realtid. Men man utesluter inte att Swish även ska kunna användas för betalningar i butik framöver.

– Det är något vi får se i framtiden. Den här tjänsten utvecklas allt eftersom, säger Bengt Carlsson.

Flera tjänster för mobilbetalningar har presenterats i år. Teleoperatörerna Telia, Tre, Telenor och Tele2 har via sitt gemensamma bolag lanserat mobilplånboken Wywallet. Även kortföretagen Mastercard och Visa har presenterat planer för mobilbetalningar.

– Konkurrens är bara en sporre, säger Bengt Carlsson.