Hajpen kring Facebooks börsnotering har hittills infriat alla förväntningar. Intresset för aktien är enormt, så stort att Facebook beslutat sig för att öka antalet aktier som säljs, och förstås höja priset. När klockan ringer in handeln på Nasdaq kostar en Facebookaktie 38 dollar, vilket sätter börsvärdet på företaget till 104 miljarder dollar, eller 750 miljarder kronor. Vilket är ungefär 20 miljarder kronor mer än H&M, Ericsson, Teliasonera och Scania tillsammans, för att göra en halvt huvudlös svensk jämförelse.
Rimlig värdering? Tja, investerarna verkar tycka det. Åtminstone de som slagits för att teckna aktien till introduktionspriset. Men de flesta är mer kallsinniga - i en enkät som Bloomberg gjort bland drygt 1 200 investerare, analytiker och handlare världen runt svarar 79 procent att Facebookaktien är övervärderad. Frågan är då vem som köper.
Lättare att svara på är vem som säljer. För de tidiga investerarna i Facebook är den 18 maj 2012 den mest maxade lönefredagen någonsin. Mark Zuckerberg själv säljer beskedliga 6 procent av sina aktier, vilket ändå gör honom till mångmiljardär samtidigt som han behåller kontroll över företaget med sitt innehav. Facebooks förste vd Sean Parker säljer 14 procent av sina aktier för 370 miljoner dollar och medgrundaren Dustin Moskovitz 6 procent av sina för 305 miljoner dollar. Men de riktigt tunga investerarna säljer av betydligt större poster än så:
- Accel Partners säljer 28 procent av sitt innehav för 2,1 miljarder dollar.
- Ryska Digital Sky Technologies säljer 40 procent av sina aktier för 2 miljarder dollar.
- Goldman Sachs säljer 50 procent av sitt innehav för 1,3 miljarder dollar.
- Mail.ru säljer 40 procent av sina aktier för 850 miljoner dollar.
Och så vidare. Hela listan kan läsas hos Wall Street Journal.
Att riskkapitalet och en storbank som Goldman Sachs väljer att casha in redan nu - och därmed måste anses ha begränsad tilltro till företagets förmåga att öka sin värdering ytterligare - verkar dock inte påverka hajpen nämnvärt. Som det heter på börslingo: "Smarta pengar" försvinner, men nya "dumma pengar" kommer in. De dumma pengarna kan här få representeras av svenska pensionsfonder, som placerar i amerikanska index och därmed köper Facebookaktier mer eller mindre automatiskt. AP-fonderna väntas exempelvis investera hundratals miljoner kronor i Facebookaktier. Vilket förstås innebär att vi är många som snart blir Facebookägare vare sig vi vill eller inte.
Även bland svenska småsparare är intresset stort. Enligt en Sifo-undersökning som Avanza gjort vill en halv miljon svenskar köpa aktier i Facebook. Enligt en undersökning från Nordnet kan 27 procent de svenska Facebookanvändarna tänka sig att investera, i åldersgruppen 18-22 år hela 43 procent. Noterbart är att både Avanza och Nordnet avråder från köp.
De enorma summorna kombinerat med Facebooks särart som företag gör att börsnoteringen liknar ett gigantiskt spektakel, en dollarshow med tveksam förankring i verkligheten. Showen kommer säkert att pågå en tid. Men det kommer en vardag för Mark Zuckerberg - när han måste visa att Facebooks affär kan växa ikapp den höga värderingen. Kråkorna har redan börjat kraxa - särskilt efter att General Motors häromdagen meddelade att företaget slutar annonsera på sajten på grund av dåligt genomslag. Fler sådana utspel och spiralen kan vända neråt tämligen snabbt.
Men, att i det här läget börja spå om Facebooks framtid som företag känns ändå förmätet. Framtiden för Facebook börjar klockan 15:30 i eftermiddag - och det med en sjutusan till show.
Följ Facebookaktiens första dag på börsen i grafiken ovan.
- Grundat: 2004
- Anställda: 3 600
- Användare: 901 miljoner
- Omsättning 2011: 3,7 miljarder dollar
- Vinst 2011: 1 miljard dollar