Patent gällande Iwallet dök upp för första gången 2010 och många har funderat på Apples planer sedan dess.

I mars i år godkände amerikanska patentverket ett patent för Iwallet som bygger på Itunes, rapporterar sajten Patently Apple. Patentet går igenom hur användare kan köpa saker, sätta utgiftstak, få transaktionslistor och mycket mer via sina Ituneskonton.

I patentet finns bilder av en Iphoneskärm med en app som kallas för ”Kortprofil”, där användare kan ändra sina inställningar och lägga in sin kortinformation. Iwalletfunktionen skulle finnas i Itunes under ”Tjänster”.

Apple har inte gått ut med några officiella planer själva, men analytiker har teorier om att Apple har planer på att byta ut både kassaapparater och plastkort med Iwallet. Kassaapparaterna har företaget redan gjort sig av med i sina egna butiker. Kunderna kan betala med kort hos de anställda som går runt i butikerna i stället för att gå till en kassa. Sedan kommer kvittot via mejl. Med system som Izettle eller Square och till exempel en Ipad skulle många butiker kunna göra samma sak.

Iphone har inte stöd för närfältskommunikation, nfc, som många nämner i samma mening som mobila betallösningar. Ett alternativ för Apple skulle vara att i stället använda Bluetooth 4.0, som alla företagets produkter har inbyggt.

Fördelarna som nämns med Bluetooth är teknikens kraftfulla lågenergiläge som passivt kan göra kopplingar och överföra informationen som behövs för en betaltransaktion. Kunder skulle dessutom slippa att gå med sin telefon till en nfc-läsare eftersom bluetooth kan göra kopplingar på mycket längre avstånd.

Det enda som fattas för att en sådan här typ av elektronisk plånbok skulle börja fungera direkt för miljoner användare är en app med mjukvarustöd.

Fakta

I patentet nämner Apple en elektronisk enhet som kan vara allt från bärbara enheter till datorer. Oavsett vilken enhet det är krävs det att den kör en app som låter användaren godkänna eller avböja betaltransaktioner.

Transaktionerna måste godkännas av kortinnehavaren oavsett om denne utför köpet själv eller inte. Till exempel för att barn kan ha Ituneskonton kopplade till sina föräldrars kort.

Om kortinnehavaren inte godkänner transaktionen stoppas den. På så vis ska kortbedrägerier kunna stoppas.