Tidigare i år tillkännagav innovationsmyndigheten Vinnova att man avsätter fyra miljoner kronor till projekt för att öppna upp datakällor. Men söktrycket är betydligt högre. Myndigheten tog emot 43 ansökningar som bad om drygt tolv miljoner kronor.

– Det är ett rätt högt söktryck. Framför allt söker många pengar till större projekt, säger Alexander Nilsson, handläggare på Vinnova.

Ansökningarna kunde gälla pengar för mindre projekt, med summor mellan 25 000 och 50 000, men de större projekten, där belopp mellan 100 000 och 400 000 kunde sökas, var mer populära. Både företag och myndigheter kunde ansöka om pengar.

– Det ser ut att vara några bolag, några från universitetshåll och en stor del offentliga aktörer, säger Alexander Nilsson, efter en snabb genombläddring av ansökningarna.

Målet är att i myndigheten i juni ska vara klara med vilka som tilldelas pengar för projekt som kan öppna upp datakällor. Med det höga söktrycket i åtanke så utestänger inte Vinnova möjligheten att ytterligare pengar kan komma att delas ut i framtiden.

– Det är inget vi vet nu, men vi kan onekligen se att intresset är stort, säger Alexander Nilsson.

Fakta

Det är inte bara hos Vinnova som ett stort intresse för öppna data visar sig. I Stockholms stads apptävling Open Stockholm, som utnyttjar stadens öppna data, har 379 bidrag skickats in.

Vinnova hoppas att deras satsning ska ge effekter redan till hösten, och visa sig genom föregångsexempel.