För två år sedan började utvecklarna bakom Hitta.se arbetet med att modernisera sin hemsida. Då var mycket av sidan byggd med Microsofts Dotnetstack, men sedan den nya sidan lanserades i februari återstår i princip ingenting av Microsofttekniken. I stället har Hitta.se nästan uteslutande valt ramverk baserade på öppen källkod.

– Det som tidigare var till 100 procent Microsofts teknikstack har plattats till och breddats ut. Det ger mindre delsystem som är bäst på att göra just sin del, säger Jesper Blomqvist, it-arkitekt på Hitta.se.

Hitta.se är en av Sveriges mest välbesökta sidor. Efter att sidan lanserades 2004 har besöksantalet ökat i snabb takt. I dag har sajten ungefär 3,5 miljoner unika besökare och drygt 20 miljoner sidvisningar per vecka.

Fram till i februari i år var sidan i princip densamma som när den först lanserades, men i takt med att tiden gick och med ständig utveckling av koden för att införa nya funktioner blev koden mindre och mindre hanterbar. Det blev till slut för svårt att underhålla sidan med buggfixar och nya funktioner. Till slut tröttnade utvecklarna.

– I september 2010 hade hela utvecklingsavdelningen fått nog och sa att nu gör vi det här. Vi behövde ta Hitta.se till nästa steg, säger Jesper Blomqvist.

För några år sedan var Hitta.se känt som ett företag som låg i webbutvecklingens framkant. Söktjänsten var till exempel först bland stora sajter i Sverige med att göra kartor flyttbara, men efter det har utvecklingen stagnerat och Jesper Blomqvist motiverar sidrenoveringen med att företaget ville ha en sida som känns 2010-tal och inte 2000-tal. Med det i bakhuvudet satte sig utvecklarna ner och testade olika webbapplikationsramverk i en vecka för att bestämma sig vad som skulle passa bäst.

I konkurrens med bland annat Microsofts ASP-ramverk föll valet på det relativt nya ramverket Play.

– Det tog tio minuter innan ”hello worlden” blev klar och några timmar senare fanns det en startsida. När vi utvärderade kände sig alla ganska säkra på att Play var mest intressant, säger Jesper Blomqvist.

Efterhand som den nya webbsidan började ta form blev den allt mindre beroende av Dotnet. Under tiden har företaget även migrerat från Windowsbaserade servrar till Linuxservrar och till slut fanns i princip ingenting av Microsofts produkter kvar i Hitta.se. Det enda som återstår är en separat mobilsida som är skriven i ASP Net, men snart kommer även den försvinna.

– Planen är att göra sig av med mobilsidan helt med hjälp av responsiv design, säger Jesper Blomqvist.

Fakta

3,5 miljoner unika besökare och drygt 20 miljoner sidvisningar per vecka har Hitta.se